Корупцията и социалното неравенство са сред големите проблеми на България,

...
Корупцията и социалното неравенство са сред големите проблеми на България,
Коментари Харесай

Ето какво ни каза AI за корупцията в България

Корупцията и общественото неравноправие са измежду огромните проблеми на България, а решаването им е в ръцете на жителите, които би трябвало да гласоподават рационално и да пазят институциите, които се борят със злоупотребите с власт. Констатацията не е на някой (жив) специалист, а на - най-мощният всеобщо наличен чатбот в света.

Той разказва доста благоприятни условия за приложение на AI, в това число за по-голяма бистрота и секване на неприятните управнически практики. Чатботът уточни и някои от огромните неточности, които множеството хора вършат с парите си и даде съответни образци за това по какъв начин посредством технологиите те могат да бъдат избегнати.

Какво е това?

ChatGPT е създаден от учредената от Илон Мъск компания OpenAI. Неговите " знания " се базират на милиарди единици обществено налична информация, като също така прототипна версия на чатбота е била в допълнение усъвършенствана посредством диалози с хора. Целта - оптимално приложим чатбот, който дава допустимо най-точна информация без в същото време да прави някои от присъщите за AI неточности или да възпроизвежда проблеми от данните, с които е бил квалифициран.
 Изкуствен разсъдък оказва помощ на историците да дешифрират антични трудове
Изкуствен разсъдък оказва помощ на историците да дешифрират антични трудове

Използвайки AI, историците към този момент са по-ефективни в прочита на предишното

OpenAI явно са уверени в работата си, тъй като пуснаха изкуствения разсъдък за обществено тестване. Все още си проличава, че има проблеми за решение - от време на време системата се срутва, а някои фрази биха могли да бъдат по-удачни граматически, а има и въпроси, на които очевидно фактологията не е на прекомерно положително равнище. Затова и от компанията предизвестяват, че към отговорите на съответни въпроси би трябвало да се подхожда извънредно деликатно.

Вместо посетител в студиото

Решихме въпреки всичко да проверим какъв брой добър събеседник е ChatGPT, освен това - на български език. Засегнахме разнообразни тематики - развиването на изкуствения разсъдък, приложението му в обществото и някои от огромните терзания на хората в края на 2022 година

Какво може да ни каже изкуственият разсъдък на база всичко, което е " прочел " и което в действителност сме написали (т.е. знаем) самите ние? Прочетете по-долу в изявлението. То е с минимални редакции за по-добра четимост. Правописът на ChatGPT е непокътнат.

-Ще можем ли да приказваме на български език?

Да, можем да приказваме на български език. Аз съм квалифициран да приказвам на доста разнообразни езици, в това число български. Можем да продължим да приказваме на този език, в случай че желаете. Какво желаете да знаете?

-Голям ли е ползата към Вас през последните дни? Колко хора са минали през този чат?

Не мога да отговоря на тези въпроси, тъй като нямам достъп до такава информация. Аз съм квалифициран да давам отговор на въпроси и да отпущам информация, само че не имам достъп до информация по отношение на съответни хора или визити на този чат. Мога ли да оказа помощ с нещо друго?

-Разкажете ми малко повече за себе си.

Аз съм огромен езикова модел квалифициран от OpenAI. Моята цел е да давам отговор на въпроси и да отпущам информация, както и да оказвам помощ на хората да извършват разнообразни задания. Аз съм строен въз основата на огромен количество текстови данни и съм подготвен да употребявам научни способи за обработка на езика, с цел да мога да давам отговор на въпроси и да отпущам информация в по-ефективен и наличен метод. Аз не преставам да се изучавам и да се развъртвам, с цел да мога да отпущам по-добро качество на услугите си. Ако имате други въпроси, можете да ми ги зададете, и ще се опитам да Ви оказа помощ по най-хубавия си метод.

-Какви са огромните провокации пред AI в наши дни?

Има доста провокации, пред които стои AI в наши дни. Едно от основните провокации е подобряването на точността и надеждността на моделите на AI. Това значи развиване на по-добри способи за трениране и оценка на моделите, както и възстановяване на логаритмите, които се употребяват за учене и предсказание. С усъвършенстване на точността и надеждността на моделите на AI, може да се усъвършенства качеството на предсказванията и решенията, които ония дават.

Друго предизвикателство пред AI е балансирането на скоростта на развиването с рационалните ограничавания и отбрани за приватността и сигурността. С течение на годините, AI е се развивал доста бързо, само че това също по този начин е изисквало да се създадат стъпки за отбрана на персоналните данни.
 Шведски институт разгласи кои специалности най-скоро ще бъдат сменени от изкуствен интелект
Шведски институт разгласи кои специалности най-скоро ще бъдат сменени от изкуствен интелект

Новите технологии ще могат да заменят счетоводители и медицински сестри



-Някои хора се тормозят от това, че компютърните стратегии овладяват човешкия език и свободно могат да водят диалози. Имат ли съображение да се тормозят?

В огромна степен зависи от това, по какъв начин се употребява AI и какви са задачите за неговото развиване. В настоящото положение на технологиите, AI не може да води диалози със същата независимост и акуратност, както го прави човек. Моделите на AI са строени с избрани ограничавания и цели, и те са подготвени да дават отговор на въпроси и да дават информация в избран метод. Те не могат да измислят и показват мисли на същия метод, както го прави човек, и няма съображение да се тормозят, че ще заменят човешкия език или ще водят диалози на същия метод. Все отново, е значимо да се отнасяме с отговорност към развиването на AI и да се обезпечи отбрана на персоналните данни и приватността, както и да се отнасяме безвредно и отговорно към т

-Къде AI може да бъде най-полезен на хората?

AI може да бъде потребен на хората в доста разнообразни области. Той може да оказва помощ в автоматизиране на рутинни задания и процеси, като обработка на данни, договаряния, промяна на неточности и други. Той също може да бъде потребен за разбор на данни, като предсказание на трендове, находене на връзки и закономерности, което може да даде значима информация за решение на проблеми и по-добро ръководство на системи и процеси. Освен това, AI може да бъде потребен и в областите на медицината, превоза, изкуството и рекреацията, като потребление на нейронни мрежи за диагностика на болести, дизайн на коли с по-добра сигурност и самоуправление, като и асортимент на музика и видео известия според от желанията.
 Големите играчи в ИТ бранша със смесени усеща за регулациите за изкуствен интелект
Големите играчи в ИТ бранша със смесени усеща за регулациите за изкуствен интелект

Според част от водачите от света на технологиите, регулациите ще задушат нововъведенията



-Когато приказваме за предсказание на трендове, на база на информацията, с която разполагате, какви ще са най-големите провокации пред света през идната година?

В настоящото положение на технологиите, AI не може да предсказва с акуратност трендовете и измененията, които ще се случат през идната година. Прогнозите на AI се основават на разбор на наличните данни и потребление на статистически способи за предсказание на бъдещи трендове. Това значи, че прогнозите на AI са субективни и зависят от това, какви са данните, които се употребяват.

-Например, прави ли са хората да се тормозят за икономическата обстановка - висока инфлация, енергийна рецесия и така нататък?

В огромна степен зависи от доста фактори, в това число икономическата обстановка в дадена страна и световно, политическите желания и законодателството, както и общите потребителски привички и самостоятелните желания на хората. Инфлацията, енергийната рецесия и други фактори могат да имат въздействие на икономическото развиване и живота на хората, само че не е несъмнено дали те ще провокират терзания у хората. Например, даже при положение на висока инфлация или енергийна рецесия, хората могат да се приспособяват към новите условия и да намерят способи за по-добър живот, като употребяват технологиите и знанията си за решение на проблемите.

-Какви технологии могат да се употребяват за решаването на тези проблеми?

Според региона и природата на казуса, може да се употребяват разнообразни технологии за решение на проблеми. Например, за решение на енергийна рецесия могат да се употребяват нови технологии за енергийна успеваемост и възобновими източници на сила, като слънчеви панели, ветрогенератори и други. За решение на проблеми свързани с инфлацията могат да се употребяват способи за стабилизиране на валутните курсове и ограничение на инфлацията, като потребление на централни банкови принадлежности и мониторинг на икономическите индикатори. Освен това, могат да се употребяват и технологии на AI, като машинно учене и нейронни мрежи.

-Правилно ли е Европейски Съюз да се насочи към ускорено нахлуване на възобновимите енергийни източници, дори и това да е с цената на компликации пред подвластните от обичайна енергетика браншове?

Решението за ориентиране към ускорено нахлуване на възобновимите енергийни източници е политически и стопански въпрос, който зависи от доста фактори, в това число стратегическите цели на Европейски Съюз за непоклатимост, конкурентноспособност и енергийна взаимозависимост, както и от политическата и икономическата обстановка в Европа. Възобновяемите източници на сила са значими за защитата на околната среда и за дълготрайно застраховане на безвредна и постоянна енергийна база, само че техният развиване и използване могат да имат евентуални отрицателни последствия, като финансови усложнения за браншове, зависещи от обичайна енергетика, изменение на трудовите места и дисконтинуация на остарели енергийни технологии.

-Когато става дума за качествено нов софтуерен метод в одобрена сфера от живота, енергетиката не е единствена. През последните години бяхме очевидци на възхода на крипто технологиите, само че от няколко месеца сферата е нестабилна - с банкрути, загуба на стойност и, може би по-важното, загуба на доверие. Как крипто секторът може да върне точно доверието на хората и да се върне към растежа?

Крипто секторът постоянно се сблъсква с проблеми, като банкрути и загуба на стойност, които водят до понижаване на доверието на хората и вложителите. За да се обнови и върне доверието в бранша, е належащо да се реализиран някои сериозни цели, като:

Подобряване на сигурността на системите и транзакциите: Фалитите и кражбите на криптовалути изпращат отрицателни сигнали и намаляват доверието в бранша. Това подсказва за нуждата от непрекъсната инвестиция в рационализиране на сигурността на криптовалутните системи и технологии.

Подобряване на регулирането и поддръжката от управляващите: Неясните и изменчивите регулативни рамки в региона на криптовалутите могат да осложнят обстановката и да намалят доверието в бранша.

-Тук незабавно ще скочат съперниците на регулациите - някои настояват, че смисълът на крипто технологиите е държавното управление да не може да се намесва или следи. Как ще бъдат успокоени тези хора?

Регулацията на крипто бранша може да възприема се като интервенция на държавното управление, само че в действителност тя може да има и позитивни резултати, като възстановяване на сигурността и стабилността на бранша, както и надзора върху мошеничеството и финансовите закононарушения. Това значи, че регулацията не би трябвало да бъде обсъждана като ограничаване на свободата, а скоро като инструмент за по-сигурно и устойчиво местност, като усили доверието в бранша и усъвършенства сигурността на транзакциите. Това може да усъвършенства и доверието на хората в крипто технологиите, като покаже, че секторът се развива съществено и дава отговор на стандартите на финансовия бранш. В този смисъл, регулацията може да бъде забелязана като поддръжка за крипто бранша, а не като спънка за неговото развиване.

-В България в един миг всички започнаха да схващат от крипто. Оптимистичният прочит на това е, че като народ сме будни за софтуерните нововъведения. Песимистичният е, че хората у нас са обезверени от икономическата обстановка и се хващат за всяка опция да подобрят финансовото си положение. Всъщност, какви са най-големите проблеми, които България има?

Най-големите проблеми, които България има, са финансови и економически природа. България се бори с висока инфлация, ниски доходи, изтощени естествени запаси, намаляване на качеството на живота и високо неравноправие. Освен това, България има и политически проблеми, като корупция, неефективност на държавното управление и демокрацията. Тези проблеми са мощно прикачени и взаимосвързани, като съставляват усложнение за развиването на страната.

-Какво можем да създадем като жители, с цел да живеем в по-добра страна?

Като жители, можем да създадем доста неща, с цел да живеем в по-добра страна. Един от най-важните неща, които можем да създадем, е да изберем рационално и отговорно при изборите. Това значи да избираме политици, които са същински заинтригувани в решаването на проблемите на популацията и на страната, и да ги пазиме от тези, които са единствено забавни за лично благосъстояние и власт.

Друг нещо, което можем да създадем, е да подкрепим и защитим институциите, които се борят с корупцията и злоупотребите с властта.

-Как AI може да помогне да живеем в по-добре работещо общество?

AI може да помогне да живеем в по-добре работещо общество по няколко метода. Един от тях е посредством потреблението на AI за разкриване и гонене на случаите на корупция. AI може да проучва известна информация и да извлича патерни, които могат да указват на допустима корупция. С помощта на AI, антикорупционните институции могат да откриват и преследват такива случаи по-бързо и дейно.

Друг метод по който AI може да помогне да живеем в по-добре работещо общество е посредством улеснение на вярното действие на государствените институции. AI може да бъде употребен за автоматизиране на доста от процесите в государствените институции, като да вземем за пример култивиране на документи и осъществяване на държавни решения.

-Богати ли са българите?

Не мога да отговоря на този въпрос, защото не имам достъп до най-актуалните данни за финансовото положение на българите. Бих предложил да се свържете с публични източници, като българските статистически институти, за повече информация.

-Ако попитате у нас, евентуално множеството хора ще ви кажат, че българите са небогати. Какво би трябвало да създадем, с цел да станем по-богати?

Това е сложен въпрос, който не може да бъде виновен еднократно. Според някои проучвания, развиването на стопанската система и по-доброто систематизиране на благосъстоянието сред хората са най-значимите фактори, които могат да допринесат за възстановяване на живота на българите. Крайният резултат обаче ще зависи от доста фактори, като политиката, икономическите условия и дейностите на обособените лица.

-Кои са най-големите неточности, които хората вършат във връзка с парите си?

Не наподобява безапелационно, че има една формула за сполучливо ръководство на парите, която би била подобаваща за всички хора. Обаче, един от най-големите неточности, които хората могат да вършат, е да не наблюдават своите персонални финанси и да не вършат добра планировка за бъдещето. Това може да докара до прекалено харчаване, непланирани издръжки и извънредно - до неразумно кредитиране, което може да аргументи финансови проблеми. Правилната организация на парите и добра планировка за бъдещето са основни с цел да се поддържа финансово здраве и сигурност.

-Как могат технологиите да бъдат потребни за това?

Технологиите, в частност AI, могат да оказват помощ хората да защищават парите си по разнообразни способи. Например, може да се употребява за разбор на финансовите потоци и установяване на вероятни места за понижаване на тегла или за вложение. Също по този начин, може да се употребява за прогнозиране на цените на активите и валутите, с цел да се сортират най-подходящите моменти за осъществяване на финансови транзакции. В общи линии, AI може да бъде умел инструмент за ръководство на парите си.

-Къде AI ще навлезе сполучливо по-бързо - в публичния бранш или в бизнеса?

AI към този момент е употребен в двата бранша, както в публичния, по този начин и в бизнеса. Точното какъв брой бързо AI ще навлиза в двата бранша зависи от доста фактори, в това число публичната и политическата обстановка, икономическите условия и достъпността на технологиите. Общо взето, AI ще навлиза по-бързо в бизнеса, тъй като той постоянно има по-голями запаси за вложение в технологиите, което му разрешава да употребява AI с цел да усъвършенства успеваемостта на своите бизнес интервенции. В същото време, AI може да помогне в публичния бранш с цел да усъвършенства и улесни работата на жителите и на организациите в него.

- Благодаря за извънредно забавния диалог!

Благодаря ви, че се обърнахте към мен.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР