Корупцията е един от най-големите бичове във всяка една обществена

...
Корупцията е един от най-големите бичове във всяка една обществена
Коментари Харесай

Балони, електрически грилове и грим за милиони долари – мексиканската корупция няма равна в света

Корупцията е един от най-големите бичове във всяка една социална конструкция. Мария Тереза Монтаньо Делгадо го схваща по сложния метод. Като проверяващ публицист, тя схваща какъв брой злокобно може да е замесването в сходни кръгове. В средата на август 2021 година тя се озовава в мерника на мексиканската мафия, до момента в който напуща кабинета на своя лекуващ доктор. Спира такси на улицата и се качва, до момента в който в същият миг се качват още трима маскирани души, слагат и превръзка на очите и я заплашват с оръжие.

Казват ѝ да спре да вика, тя доста добре знае за какво е арестувана. Отиват до дома ѝ, до момента в който тя е арестувана в колата, те събират всички нейни движимости: компютър, документи, камери, таблети, бележници и няколко години от труда ѝ. Измъчват я няколко часа, а по-късно я пускат да си върви. Мария признава, че в тези моменти е очаквала да я гръмнат, тъй като неведнъж ѝ повтаряли, че би трябвало да се сбогува със своите деца.

След няколко месеца открива проверяващият уебсайт „ The Observer “ и неговият основен редактор. Той се е занимавал с проучването на строителни компании, които би трябвало да строят публични жилища. Повечето се намират на няколкостотин километра от нейния роден дом.

От проучванията излиза наяве, че няма нито един строител, който да не е ощетил постройката по един или различен метод. The Observer, както и Мария, са подозирали едно и също – всички компании са заслон за събиране на обществени средства, предлагайки подправени контракти. Делгадо взема решение да стартира тъкмо тази задача и да ревизира какво в действителност се случва в Мексико, защото това са единствено част от всички компании, целящи да завоюват състезанията за строителството, само че нищо повече.

След отвличането, Мария стартира да внимава и да се пази доста по-сериозно. Започва да се отдалечава от района, в който живее, получава платена защита и стартира да пътува. Нейният маршрут е явен – тя следи всички придвижвания на фирмите, които рано или късно би трябвало да разтоварят извоюваните състезания.

В този миг има потребност от уеб сайтове като Forbidden Stories, които дават особено уеб пространство, пазещо тайните на редица публицисти, без да има никакво значение дали някой употребява един или различен компютър. Подобни стъпки вършат и работата на мафията доста по-трудна.

В рамките на един месец, проверяващите публицисти откриват, че Мексико е подписал 40 контракта с към 15 компании-параван. Компаниите са получили сумата от 5 милиарда песос или към 280 милиона евро. Всичко това се дава в границите на 2018-2022 година Проблемът е, че когато параваните паднат, публицистите откриват имената на хора, които от дълго време са свързани с най-различни кавги. Повечето представители са фрагменти на Partido Revolucionario Institucional – партията, която ръководи в Мексико за съвсем век.

Мария Монтаньо е известна с това, че не е обичана от ръководещата партия. Мария обръща внимание на локалния бранш, в който се е родила, а точно там живеят 17 милиона души, това е вторият максимален демографски център в Мексико, локализиран покрай столицата. По калкулации, той е и източник на втория максимален БВП. Мария разказва този окръг като последната огромна цитадела на мексиканската партия. Те постоянно са били считани за съвършените диктатори. Като опозиционна партия, същата може да се счита за един от значимите фактори в Мексико.

Най-странното е, че в Мексико има голяма маса от хора, които живеят под линията на беднотия, до момента в който парите за подкрепяне отиват в кухи компании, които имат най-абсурдните контракти. Мария прекарва годините си в откриване на тъкмо такива измами и веднъж към този момент е доста покрай гибелта. Единствената причина да не е отстранена, се крие във обстоятелството, че никой не желае да я види като мъченица.

През 2021 година Монтаньо обръща внимание на политическата акция, която се организира в страната. Прекарва няколко месеца в свалянето на повече от 200 контракта, които са подписани сред 2018 и 2022 година Документите са налични от държавна платформа на име IPOMEX, същата е основана, с цел да има бистрота. В изследването ѝ излиза наяве, че някои от компаниите, получавали сходно внимание, са призраци и съществуват единствено на хартия – няма личен състав, няма интензивност, няма нищо.

За да удостовери всичко това, тя пътува до местоположението на всяка една компания, само че не открива безусловно нищо. Повечето компании се намират на другия завършек на Мексико и доста от тях имат някакво седалище, което не демонстрира начилието на безусловно нищо.

И историята не стопира до тук, в случай че си мислите, че корупцията е заболяване, събиращо на едно място парадокса и алчността, то най-вероятно не сте виждали какво се случва в Мексико.

Компания Sevacom печели 12 състезанието и би трябвало да изхарчи сумата от 4 милиона евро. Трябва да се занимава с грим, грижа за кожата, шиене и украса с балони в цяло Мексико. На адреса на компанията, Мария открива най-обикновено магазинче, където се продават почистващи препарати. Няма никаква диря от милионите евро, които са били вложили във компанията, която би трябвало да промени националния пазар. Предлагат се единствено 8000 продукта.

Мария приказва със собственичката на магазина и се оказва, че тя в никакъв случай не е кандидатствала за безусловно никакви стратегии, не е печелила състезания и даже не подозира какво е записано на адреса и. Оказва се, че самото мексиканско държавно управление може да покаже договорите и документи на компанията, намираща се в магазин за почистващи препарати. Същите в никакъв случай не демонстрират и някои от функционалностите на въпросната компания. Най-странното е, че в този контракт са поръчани и повече от 22 хиляди електрически грила, които би трябвало да оказват помощ за поддръжката на кожата.

Два от 12-те контракта на компанията са дадени от секретариатът на труда и обществената политика в Мексико – това е департаментът, който се бори с бедността и се стреми да увеличи качеството на живот.

Нито мексиканският президент за времето си, нито водачът на въпросната партия, са обърнали внимание на молбите за коментар на протичащото се. Други компании като C&A Intelligent са спечелили по 5 контракта за сума от близо 80 милиона евро. Заедно с още една компания, отговорностите по конкурс са обвързани със събирането на служащи, обучаването им, както и назначението им в разнообразни артикули.

Посочената компания в горните редове, се намира доста надалеч от столицата на Мексико и по всичко проличава, че е зарязан склад за портокали. Няма и диря от дейна активност, а вратите не са се отваряли от доста време. Последният път, когато е имало хора на въпросната локация, е било преди две години и по-късно са изчезнали. Опитът да бъдат открити, също пропада.

Втората компания е съществувала до май месец след сключване на контракта. Местните си спомнят, че е минал камион, който е свалил табелата на компанията и още веднъж е липсващ. Обитателите са употребили обекта до пандемията и по-късно изчезват. Трета компания – Zumby Servicios Profesionales – съществува единствено на хартия и получава над 120 милиона евро. Договорът е подписан на 30-31 декември и никой не е обърнал внимание на обстоятелството, че институциите не работят в този миг.

Преди да бъде подписан контракт, множеството компании са изпратили фотоси на своите офиси и местоположения, само че инспекцията в гугъл демонстрира, че става въпрос за споделени пространства. Последната компания трябвало да обезпечава професионална и техническа помощ на Мексико. Сагата в никакъв случай не е серпантина, друга мексиканска медия споделя, че през 2017 година мексиканците са ощетени със стотици милиони долари, само че в никакъв случай не са видели и цент от тях. Повечето пари отиват в кухи компании и изчезват. Това, множеството публицисти назовават – най-голямата машинация на века.

Мексиканците по този начин и не схващат, че активността на сходни оператори продължава да се случва и до през днешния ден, нищо не се трансформира. Разследването за отвличането на Мария е стигнало до същата позиция, в която и следствието с призрачните компании – не мърдат. По нейните думи, всички знаят какво се случва, само че никой не желае да направи нещо по въпроса.  

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР