Корумпирани представители на българските власти помагат на мигранти да преминат

...
Корумпирани представители на българските власти помагат на мигранти да преминат
Коментари Харесай

Би Би Си: Мигрантите влизат в България от Турция по стълби от двете страни на оградата

Корумпирани представители на българските управляващи оказват помощ на мигранти да преминат влязат през границата с Турция по пътя към Европа. Това споделя репортаж на Би Би Си, в който са интервюирани мигранти, специалисти, представители на Българския хелзинкски комитет и Българския червен кръст.

Според свидетелствата на събеседници, интервюирани от Би Би Си, наклонността от последните месеци е мигрантите да заплащат на място подкупи на граничните служители на реда, с цел да влязат в страната. Според един от разказите от двете страни на оградата сред България и Турция се слагат стълби, с цел да могат мигрантите да прескочат съфинансираното от Европейския съюз защитно оборудване. " Корупцията в тази страна подкопава и сигурността на Европейския съюз, " отбелязва създателят на репортажа. В представянето му на уеб страницата на Би Би Си се споделя още, че съгласно някои мигранти " пресичането на тази външна граница с Европейския съюз не е просто елементарно, само че е постоянно улеснено от българската гранична полиция против малко пари. "

" Там, където пресякохме границата, оградата към момента се изграждаше, тъй че каналджиите повдигнаха оградата и минахме под нея. Дупката беше тясна, трябваше да легнем на земята, а те да ни издърпат за ръката, " споделя в центъра за настаняване в " Овча купел " Марина от Афганистан, стигнала до България предходната година. Според нея прекосяването на границата е било елементарно на фона на приема, който нейната група получила от полицията, когато били хванати от другата страна. " Мъжете не оказваха опозиция, само че полицията използваше електрошок, не беше належащо. "

Федула, кюрдка от Сирия, избягала от бомбардировките и джихадистите в страната си по-късно от Марина – преди три месеца. Разказва, че тя, брачният партньор ѝ и четирите им деца първоначално са били изправени пред мъчно пътешестване от популации най-вече от кюрди град Камишли. " Трябва да минете през доста високи планини. Имаше сняг и може да пропаднете и да изчезнете. Имаше стени. " При нея влизането в България било доста по-лесно. " Приятел ми сподели, че слагат стълби от двете страни на оградата, просто се качваш и слизаш. " Попитана къде е граничната полиция в този миг, Федула изяснява: " Камерите не работят. Хората уреждат камерите да се изключват. "

 Би Би Си: Мигрантите влизат в България от Турция по стълби от двете страни на оградата
© Надежда Чипева, Капитал

" Полицията няма да бие клиентите си "

Илиана Савова, шеф на стратегия " Правна отбрана за бежанци и мигранти ": от 2014 година ние сме интервюирали всеки, който забележим на границата или в центрове за задържане. В последно време хората споделят, че самите гранични служители на реда ги пускат против рушвет, получен на място. И по-късно ги натоварват на камиони и ги закарват в страната.

Савова, сходно на събеседник на Би Би Си от Българския червен кръст, споделя, че в предишното граничната полиция е употребила тактики с принуждение, с цел да ги обезсърчи в опитите им да влязат. Нещата обаче са се трансформирали, откогато Европейският съюз се намеси по-сериозно, в това число в построяването на оградата по границата.

" Тази нова наклонност, която идентифицирахме през първата половина на 2017 година, докара до нулеви сведения за полицейско принуждение и избутвания (обратно към турската граница), " споделя Савова. Това, което вършат - те са мощно забъркани в трафик на хора. Не ги бият, тъй като няма да бият клиентите си.

Все по-малко мигранти желаят да останат

След идването си в България Федула кандидатства за леговище. Съпругът ѝ намира работа в ресторант, само че остава там единствено седмица – притежателят споделя, че не може да го задържи, тъй като не знае езика. " (Проблемът не е) единствено в езика, а и в неналичието на работни места, и във обстоятелството, че когато човек откри работа, го експлоатират за малко пари. Имам другари, на които им позволиха да останат. Чувам, че си приказват за овакантяване. "

" Просто хората не желаят да останат в България, 100 % от тях, " споделя общественият служащ от БЧК Набил Абуд, разговаряйки с репортера на Би Би Си пред центъра в " Овча купел ". В най-тежките дни са се обработвали данните на 400 души дневно, споделя той. " Правителството изнемогва. Но доста от тях вземат решение да продължат към Европа, въпреки и да са били регистрирани тук. Това става непрестанно. "

На БЧК е оставена задачата да намира учебни заведения, езикови курсове и работни места за претендентите. " Правителството няма интеграционна политика и стратегии. Първо, няма ресурсите, само че и хората не желаят да останат тук. Искат единствено помощ да останат. България е възприела себе си като директна страна за мигранти и желае да остане такава. Например полицията може да употребява мощ против мигрантите, които влизах, а скоро се появява слух, че в случай че се държат по този начин с теб, не си добре пристигнал. "

Фотогалерия: На граничната ограда всичко е умерено >

" Партиите не желаят самостоятелна правосъдна система "

Би Би Си напомня, че след успеха си на изборите през март, когато направи държавно управление с " крайнодясна, антиимигранска партия " (имайки поради обединението " Обединени патриоти " ), министър председателят Бойко Борисов посети Париж и Берлин, с цел да лобира за присъединение в Шенген. Попитана дали влизането на България в общото пространство е реалистично, Илиана Савова дава отговор: " България и Румъния са употребявани от Европейски Съюз за буферна зона. Представете си, в случай че се присъединим, всички в Гърция ще могат да влязат без проблем, оттова в Румъния и оттова - сърцето на Европа. "

" Никога не знаем дали каквото и да кажем пред съда, ще има значение, " споделя още Савова, по въпроса какво може да направи българското правораздаване за хипотетичните случаи на подкупи на служители на реда по границата. Българската правосъдна система доста се утежни през последните 10 години и не е самостоятелна - тя обслужва хората, които имат пари. Точка. Има и по-сериозни проблеми като непотизъм - хората, които са същински експерти и заслужават да стават съдии не стават такива, " а на тяхно място се назначават лица със съответните роднински връзки, изяснява тя. Попитана дали това се случва без значение коя партия е на власт, Савова дава отговор утвърдително. Да и мисля, че партиите споделят обща цел. Ако има самостоятелна правосъдна система, правораздаването ще ги преследва и водачите им ще бъдат изпратени в пандиза поради корупция. "

Основателят на Института за пазарна стопанска система Красен Станчев (представен в репортажа като учител в Софийския университет и някогашен депутат), приказва за " възприятие на позор " у някои българи: " Страната се оправя добре, стопанската система също, а внезапно има невидими ползи зад кулисите в политиката. И възприемате политиците като марионетки. "

Станчев показва, че междинните приходи са се нараснали два пъти и половина, откогато страната се е включила към Европейски Съюз през 2007 година Оттогава обаче страната е изгубила посока. " Традиционните новаторски партии се бяха насочили към влизането - слагане на отметки и други сходни. От 2009 година, ненапълно поради световния стопански спад, има композиция от нови играчи и популисти, които нямат концепция какво да вършат и мислят единствено по какъв начин да държат приятелите си удовлетворени. Затова имате възходяща корупция. " Според него Европейският съюз няма принадлежности, с които да влияе на българското правораздаване, откакто страната към този момент е част от блока.

Без коментар

Авторът е потърсил Министерството на външните работи и други институции за отговор на изказванията в материала, само че не е получил коментар. Европейската комисия му е декларирала в отговор, че България към този момент е изпълнила задачите на Шенген и в този момент остава от страните в безграничната зона да решат.

" Опитахме да кажем това на Европейската комисия. Мафията е мощна в България, " прибавя Илиана Савова от БХК в края на материала, припомняйки за случая с пребития ръководител на организацията Красимир Кънев. " Мисля, че Брюксел не е квалифициран за такива обстановки, тъй като допуска, че преходът към народна власт е необратим. А той не е. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР