Коронавирусната криза ще удари най-силно страните от ЕС, особено Италия

...
Коронавирусната криза ще удари най-силно страните от ЕС, особено Италия
Коментари Харесай

Коронавирус в Русия: Безработицата и обедняването ще хвърлят отново страната в криминално беззаконие

 Коронавирусната рецесия ще удари най-силно страните от Европейски Съюз, изключително Италия и Испания. Китай ще се отърве с лека нерешителност. В стопанската система на Русия тази година се чака спад с 5,5 на 100, а следващата година отчасти възобновяване - растеж от 3,5 %. Така " Росийская газета " обобщава някои от главните стопански прогнози, оповестени през вчерашния ден от Международния валутен фонд (МВФ).

Според специалистите на МВФ загубите на международната стопанска система от " Голямата карантина " може да доближат 9 трилиона $, което надвишава общия Брутният вътрешен продукт на Германия и Япония. Фондът обаче предсказва бързо възобновяване още следващата година на всички страни, чийто Брутният вътрешен продукт се топи, показва " Комерсант ", представен от Българска телеграфна агенция

За две седмици, откогато бе оповестена карантина в Русия, икономическата интензивност в страната спадна с 11,4 на 100, една трета от фирмите обявиха, че има риск да банкрутират, и от ден на ден компании декларират в анкети, че се постанова да свиват заетостта и фонд " Работна заплата ", написа вестникът в друга публикация. Допитвания в предприятията сочат сриване на действителните заплати с 12 на 100 и обрисуват изгледи за безработица от 12,1 % още тази година.

Руското издание на " Форбс " помества детайлности от втория пакет антикризисни ограничения, който създава по разпореждане на президента Владимир Путин държавното управление в Москва. Най-скъпоструващата мярка в проекта, който може да бъде показан още в четвъртък, е кредитната поддръжка за системообразуващите предприятия. За дребния и междинния бизнес се планува да бъдат отпуснати малко над 100 милиарда рубли.

Властите залагат на поддръжка за стопанската система посредством преференциални заеми, само че това явно не работи. При състояние че работата е спряла минимум за месец, бизнесът просто няма да може да се разплати с банките. Замразяването на активността в доста сфери ще удари след време като бумеранг банковата система, в поддръжка на която страната харчеше трилиони рубли през минали рецесии. Ако жителите и работодателите не получат незабавна помощ, може да се стигне до доста по-мащабни проблеми и всички запаси да се окажат незадоволителни, предизвестяват специалисти на вестника.

Кремъл дава обещание антикризисна политика в полза на популацията. Междувременно хората се опасяват да не им понижат заплатите, да не останат без работа и се запасяват с разнообразни артикули, написа " Независимая газета " в различен материал.

Според упования на бизнеса, систематизирани от съветския мозъчен Център за стратегически разработки, броят на безработните в Русия ще надвиши през 2020 година 9 милиона души против близо 3,5 милиона преди година. А съгласно оценки на компании за асортимент на личен състав, в случай че Кремъл удължи едномесечната карантина, без работа може да останат 25 милиона души. И четвърт от популацията декларира в анкети, че ще ореже още повече своите разноски, прибавя изданието.

До края на април инфектираните с ковид в Москва може да станат 50 до 80 хиляди. Безработицата и обедняването на половината население в Русия ще хвърлят още веднъж страната в престъпното безвластие отпреди 30 години, предсказват политолози, представени в " Свободная преса ".

По данни на съветската централна банка трескавото търсене през март е довело до повишаване на храните с 8,7 на 100. Вчера генералният прокурор Игор Краснов подреди прокуратурите тук-там неотложно да реагират при далавера със обществено значими артикули, написа " Московский комсомолец ".

Депутати от Народното събрание оферират страната отново да контролира цените на най-търсените артикули - месото, млякото, варивата и зеленчуците. Експерти на всекидневника прочее считат, че няма потребност - " хората скоро ще свършат парите и комерсиалните вериги сами ще си понижат апетитите ".

" Да се поддържа платежоспособността на популацията при излизане от карантина е най-важният фактор за бърз отскок на стопанската система, считат икономисти. Тъкмо по тази причина развитите страни към този момент раздават пари на популацията. А ние към момента се бавим ", декларира " Комсомолская истина ".

Руски специалисти, представени в отчет на фонда " Либерална задача ", оферират всички фамилии да получат дотации, с които да заплащат за комунални услуги. Според други на хората би трябвало да се раздадат пари по модела на краткотрайния " категоричен приход ". Например по 10-12 хиляди рубли още през април-май. Но единствено на тези, които не работят в бюджетния бранш и чиито приходи за предходната година не надвишават един милион рубли.

На фона на коронавирусната рецесия жителите на Русия са оставили в магазините през март повече пари, в сравнение с през февруари. Увеличението с 15,1 на 100 е връх за цялото време, откогато се наблюдават тези разноски, написа " Взгляд ", като се базира на социолози от центъра " Ромир ".

Заради пандемията част от компаниите в Русия започнаха да загърбват уговорките си пред личния състав. Над четвърт от работодателите оповестиха при допитване, че считат да понижат заплатите, а 40 на 100 - че готвят съкращения на чиновници. А други 23 % признаха, че към този момент са понижили трудовите хонорари, добавя " Труд ", представен от Българска телеграфна агенция.

Специалистите прочее означават, че е създаден и към този момент се тества способ за възобновяване на бели дробове, изумени от фиброза при такива пациенти.

Коронавирусът форсира излизането на пазара на нови технологии в помощ на хората по време на пандемията. Руски компании създадоха роботи за диагностика на болести, автоматизирани " медицински сестри " и " личен състав " за стерилизация, смарт терминали за премерване на температурата, показва в обзор по тематиката " Росийская газета ".

В Русия се създава към този момент първият тест, благодарение на който в кръвта ще се откриват антитела към причинителя на COVID-19, цитира официозът в различен материал известие на федералната работа Роскомнадзор.

Досега тестванията даваха опция единствено да се откриват инфектирани хора, а новата система ще открива кой е развил имунитет към инфекцията. Комплектите ще се създават в индустриални мащаби; с тяхна помощ ще може да се тестват и бъдещите ваксини против ковид. Руски учени създават в това време и други проби за разкриване на антитела. Един от тях ще бъде възложен на лабораториите в страната до 10 дни, осведоми всекидневникът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР