Коронавирусът вече се използва като оправдание за отстраняването на журналисти.

...
Коронавирусът вече се използва като оправдание за отстраняването на журналисти.
Коментари Харесай

Заради коронавирус: какво става в Нова и БНТ?

Коронавирусът към този момент се употребява като опрощение за отстраняването на публицисти. " Поразени " от него са водещите на предаването на Българска национална телевизия " Култура.БГ " Александра Гюзелева и Димитър Стоянович, както и Мирослава Иванова и Галя Щърбева от Нова телевизия. Аргументът на Нова е стопански - налагали се съкращения. Но това звучи повече от неубедително, тъй като най-рентабилната инвестиция на една медия е основаването на експерти, каквито са и двете отстранени журналистки. А особено Иванова си сътвори лична публика в съботния ден, която в този момент малкия екран нехайно разпилява.

В режим на нелегалност и коридорни разпореждания

В Българска национална телевизия пък генералният шеф Емил Кошлуков работи като царя от приказката на Братя Грим, който споделил на девойката " Да дойдеш нито гола, нито облечена ". Нещо такова би трябвало да се е случило и с водещите Гюзелева и Стоянович, които хем са свалени от ефир, хем не са свалени. Свалени са, тъй като на тяхно място ще води колежката им Анна Ангелова. И не са свалени, тъй като на никое място не го написа черно на бяло. Както нормално, кадровите промени там се правят в режим на нелегалност, административна мъгла и коридорни разпореждания. Така се заобикаля едно от главните отговорности на управлението на публичната медия - да изясни пред обществото своите дейности. Има ли потребност да напомням, че точно обществото, а не властта, е шеф на въпросното управление?

Кошлуков въпреки всичко даде пред " Дневник " някакво пояснение - измененията били поради изключителното състояние. Но е мъчно да повярваме, най-малко по две аргументи. Първата е, че няма по какъв начин редуцирането на водещите до един да се изясни с ограниченията за обществено разграничаване. Те тримата и в този момент не са дружно в ефир, а всеки води самичък по една седмица. Ако някой от тях, да не дава Господ, се болести, би трябвало да бъде подложен под карантина. Но карантинирането на здрави водещи доста наподобява на цензура.

И тук стигаме до втората причина за подозренията - още с идването си в Българска национална телевизия като програмен шеф, Кошлуков се опита да лиши предаването от публицистичната му самостоятелност. Което провокира реакции в самата телевизия и митинги пред нея. И по този начин предаването, въпреки и с понижено програмно време, оцеля. По зла подигравка през днешния ден единствено за Анна Ангелова, която тогава внимателно се дистанцира от сътрудниците си, е несъмнено, че ще оцелее.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР