Коронавирусът може да се окаже последната отровна капка, която да

...
Коронавирусът може да се окаже последната отровна капка, която да
Коментари Харесай

Коронавирусът може да остави ЕС в историята

Коронавирусът може да се окаже последната отровна капка, която да остави Европейския съюз в историята, предизвестява през днешния ден английският в. "Гардиън ".

Европейски Съюз съумя да оцелее, въпреки и с тежки последствия, след бурите на финансовите рецесии, наложили спасяването с изключителни проекти на цели страни в еврозоната, след миграционната рецесия и Брексит, само че редица специалисти и видни радетели на европейската концепция предизвестяват, че пандемията от ковид може да се окаже още по-деструктивна.

Едно от най-видните имена с такава прогноза, представени от "Гардиън ", е някогашният ръководител на Европейската комисия Жак Делор, считан за един от основателите на Европейски Съюз в днешния му тип. Френският политик, към този момент на напреднала възраст, наруши дългото си безмълвие и през уикенда предизвести, че неналичието на взаимност съставлява "смъртна заплаха за Европейския съюз ".

Бившият италиански министър председател Енрико Лета също счита, че Европейски Съюз е изправен пред "смъртоносен риск " от пандемията. "Ние сме изправени пред рецесия, друга от предходните ", - споделя той пред вестника, - заради непредсказуемото развиване на вируса, само че и тъй като "европеизмът " към този момент е отслабен от другите рецесии през последното десетилетие. "Общностният дух на Европа през днешния ден е по-слаб, в сравнение с преди 10 години ", отбелязва Лета и прибавя, че най-голямата опасност за Европейски Съюз е "вирусът Тръмп ". Ако всеки схване тактиката "Италия преди всичко ", "Белгия преди всичко " или "Германия преди всичко ", споделя някогашният италиански министър председател, "ние ще потънем всички дружно ".

"Това несъмнено е миг "успяваш или загиваш " за Европейския план, - декларира Натали Тоци, някогашна съветничка на еврокомисаря за външната политика. - Ако нещата се развият зле, това може да се окаже краят на Евросъюза. То е дава храна на националистическия популизъм. "

Ако разликите и пукнатините в европейската взаимност вземат връх, в паметта ще остане загатна за това по какъв начин Китай и Русия се притекоха на помощ на Италия, отбелязва Тоци, която в този момент е шеф на италианския Институт за интернационалните връзки. Доверието на италианците в Европейски Съюз "зависи повече от това, което Европа прави, в сравнение с от това, което Китай и Русия вършат ", споделя тя пред "Гардиън ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР