Коронавирусът може да атакува и нервната система, показват изследвания, според

...
Коронавирусът може да атакува и нервната система, показват изследвания, според
Коментари Харесай

Изследване: Коронавирусът атакува и нервната система

Коронавирусът може да нападна и нервната система, демонстрират проучвания, съгласно които някои от новите признаци на болестта свидетелстват за присъединяване на мозъка, оповестява Дойче веле, представена от news.bg. Вероятно разследване на неврологичните увреждания може да бъде ненадейно прекъсване на дишането.

Заразата с КОВИД-19 може да докара и до неврологични признаци, демонстрират проучвания на пациенти от Ухан – града, в който избухна епидемията. Както осведомят китайски медици в профилираното издание „ JAMA Neurology “, при над една трета от изследваните от тях 214 пациенти са били открити признаци за увреждане на нервната система.

„ Все още въобще не сме наясно “

Сред най-често проявяващите се признаци са световъртежът и главоболието, както и загубата на подушване и усет. Именно тези признаци свидетелстват за присъединяване на мозъка, споделя вирусологът Бернд Залцбергер от университетската клиника в Регенсбург. „ До момента обаче има прекомерно малко проучвания на мозъка на потърпевши от ковид пациенти. Тоест, към момента въобще не сме наясно “, разяснява немският вирусолог пред организация ДПА.

Анализите на китайските учени демонстрират, че при максимален брой от пациентите са били установени световъртеж (16,8 на сто) и главоболие (13,1 на сто). 12 души са имали увреждания на усета, 11 – на обонянието, а шестима пациенти са получили инсулт. Тези данни дават съображение на невролози от Калифорнийския университет да класифицират признаците като характерни и неспецифични, към които спадат да вземем за пример главоболието, забавените реакции и световъртежът.

Спиране на дишането?

Именно при неспецифичните признаци остава неразбираемо дали те са израз на самото заболяване или са част от систематична възпалителна реакция при тежко заболели пациенти. От неврологична позиция е значимо да се обясни какъв брой от тежките случаи се дължат на съучастието на централната нервна система, споделя Петер Берлит, общоприет секретар на Германското неврологично сдружение. Но въз основата на данните от китайското проучване медиците от Калифорнийския университет стигат до извода, че в бъдеще невролозите ще би трябвало да застанат на „ най-предния фронт на пандемията “. В момента учените се концентрират върху въпроса дали породените от ковид увреждания на нервната система могат да доведат до ненадейно прекъсване на дишането.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР