Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако

...
Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако
Коментари Харесай

Коронавирусът отприщи натрупаните проблеми в глобалната икономика, смята икономист

Коронавирусът е най-голямата тематика за България и света, само че в случай че желаете да следите елементарно какво друго си коства да знаете, четете новата графа " Новини без ковид ".

" Коронавирусът е спусъкът, който отприщва всички тези процеси и проблеми, които са насъбрани. Рецесията в световната стопанска система към този момент е реалност и мисля, че ние още в първото тримесечие на 2020 г ще забележим, че няма да е изненада, в случай че международният стопански напредък бъде негативен ", разяснява пред Би Ти Ви някогашният зам.-председател на Комисията за финансов контрол Румен Гълъбинов.

" Още от януари месец стартира да се демонстрира едно усилващо се закъснение на стопанската система заради пропадане на доставките от международния производител Китай. Този развой към този момент върви наопаки - Китай възвръща производството, спрени китайски доставки още веднъж се възобновяват. Сега обаче следим вторичната реакция - тази на финансовите пазари ", сподели от своя страна финансистът Емил Хърсев.

Той уточни, че през вчерашния ден в международен мащаб е задминат спадът, регистриран в международната икономическа рецесия от 2007-2008 година, а обстановката към този момент се съпоставя с " черния понеделник " от 1987 година Румен Гълъбинов разяснява, че за разлика от срутва през 2008 година, в този момент процесите са доста по-ускорени поради дигитализацията на стопанската система, която кара събитията да се развиват с доста по-бърза скорост. Според него обаче това е късмет, както по-бързо се влиза в криза, по този начин и по-бързо да се излезе.

" Очаква се в идващото тримесечие да стартира едно постепенно и трудно възобновяване на промишлеността там (Китай - бел.ред.), тъй като от промишлеността в Китай зависят веригите на доставки и добавена стойност в целия свят ", сподели още Гълъбинов.

Икономистът дефинира ограниченията, които държавното управление разгласи нощес, свързани с опцията за оповестяване на изключително състояние, като разумни и навременни и посочи, че не трябва да има суматоха, тъй като тя може да се отрази зле в стопански аспект.

И Румен Гълъбинов, и Емил Хърсев предвидиха, че е допустимо рецесията да се отрази в спад на цените на горивата в България с към 20-30 стотинки. Посочиха, че спадът на петрола на международните пазари е с към 15%.
Хърсев уточни, че в тази обстановка има и положителни вести - рекордно увеличение на индустриалните поръчки в Германия, най-ниско равнище на безработица в Съединени американски щати, а в България през януари е имало рекорден експорт.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (400)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР