Коронавирус с име SARS-CoV-19 има и това не е конспирация.

...
Коронавирус с име SARS-CoV-19 има и това не е конспирация.
Коментари Харесай

Не се паникьосвайте! Следвайте няколко прости правила

Коронавирус с име SARS-CoV-19 има и това не е интрига. Той не е нито единствения, нито първия подобен вирус, с който се срещаме. Разпространява се сходно на грипа, леталитетът е малко по-голям и най-застрашени са възрастните хора.
Като всяка друга зараза, която се популяризира по въздушно-капков път и тази не може да бъде спряна. Разпространението ѝ може само да бъде забавено. Смята се, че разпространяването ще спре, когато сред 40 и 60% от популацията развие имунитет.

Следователно, в случай че към този момент не сте преболедували съществува към 50% късмет да се срещнете с вируса преди епидемията да затихне. Няма точна оценка какъв брой души в България към този момент са се срещали с вируса до този миг, само че може да се направи обосновано съмнение, че броят им към средата на ноември е сред 600 и 800 хиляди. 
Добрата вест е, че при 8 от 10 души заразяването протича без признаци. Около 20% от всички разболели се ще имат разнообразни признаци, сходни на грип, а сред 1 и 3 % ще се нуждаят от интензивни грижи.
Не може да се каже авансово по какъв начин ще протече болестта при вас. Рисковете от затруднения нарастват с възрастта и с съществуването на други хронични болести и положения, изключително, в случай че не са лекувани.
Какво би било най-полезното държание в такава обстановка?

Хранете се, както го вършиме всекидневно. Няма да навреди, в случай че добавите в менюто малко повече плодове и зеленчуци, само че най-важно си остава приемането на разнообразна храна. Разгара на епидемията не е най-подходящото време за другите диети.

Двигателната интензивност е потребна постоянно, а в сегашната обстановка още повече. Редовните разходки в парка, на планината или даже по улицата могат единствено да подобрят общото ви положение.
Ограничете по опция контактите с доста хора. Ако можете да пропуснете сватби, погребения и други битови събирания, направете го. Научете се да пазарувате по-рядко в по-големи количества. Избягвайте градския превоз при опция, като пътувате с кола или ходите пешком. Ако не е допустимо вижте дали можете най-малко да избегнете потреблението на градския превоз в час пик, когато има най-вече хора. 
Носете маска, когато сте на закрито или измежду доста хора в непосредствена непосредственост, мийте си ръцете с вода и сапун, когато се прибирате в къщи.
Не е нужно авансово да вземате никакви медикаменти или хранителни добавки. Ако се храните рационално, организмът ви към този момент си е обезпечил нужните количества витамини и микроелементи. В този случай няма да ви навреди, само че и с нищо няма да ви помогне приемането на спомагателни количества от тях.
Не се запасявайте с антибиотици. Антибиотиците не намаляват температурата. Те не въздействат на ковид а, както и на останалите вируси. Могат да са ви потребни при бактериална зараза, само че няма антибиотик, който да убива всички бактерии, нито бактерия, която да е сензитивна на всички антибиотици. Приемането на антибиотик е дейно единствено след установяване на причинителя на болестта, което може да стане клинично, а най-добре след антибиограма. Тъй като не можете да бъдете сигурен нито дали ще развиете бактериална зараза, нито какъв ще е причинителят, то вероятността да се запасите с подобаващия за случая антибиотик е минимална, заради което и предварителното закупуване е безсмислено. С безразборното приемане на антибиотици можете единствено да създадете резистенти варианти на бактериите, които след това да убият вас или хората, на които ще ги предадете.
Още по-глупаво е да се запасявате с хепарини, фраксипарини и други антикоагуланти и антиагреганти. Те се ползва единствено в някои случаи на тежко протичане на Ковид, под лекарско наблюдаване и мониториране на индикаторите на кръвосъсирването. Можете да си аргументите огромни проблеми, включително и гибел, в случай че ги вземате без да пита.
Ако имате признаци на Ковид – температура, хрема, изнемощялост, болки в мускулите, загуба на усет и подушване, кашлица и други сходни, не тичайте да си вършиме PCR тест и не търсете свободни кревати в лечебните заведения. Независимо дали недоволствата са породени от ковид или от различен вирус, лекуването в неусложнените случаи е едно и също. То нормално се свежда до покой, приемане на повече течности, витамини, обезболяващи и температуропонижаващи медикаменти, в случай че имате доста висока температура, медикаменти за кашлица и други Свържете се с персоналния си доктор за съвет и за издаване вероятно на болничен лист, с цел да останете вкъщи през идващите дни. В 80-90% от случаите това ще е изцяло задоволително. Дори и да сте имали ковид на зараза, 3-4 дни след отшумяване на признаците е малко евентуално да болестите различен.
Наличието на кашлица и даже пневмония не е свидетелствуване за влизане в болница. Можете сполучливо да лекувате пневмонията и в къщи, където изискванията най-вероятно ще са по-добри в сравнение с в болничното заведение, където също така има риск да се болестите с друга зараза от останалите заболели. Ако ковид ната зараза се насложи и с бактериална, вашият персонален доктор ще ви изпише подобаващия антибиотик.
За лекуване в болница може да мислите при появяването на зной, тъй като може да се нуждаете от в допълнение подаване на О2. Посъветвайте се с персоналния си доктор, който може да реши най-добре в кой миг може да имате потребност от това, тъй като ще вземе поради и всички останали болести, от които страдате. 
Накрая, може би най-хубавия съвет в сегашната обстановка е да не се паникьосвате. Не се опасявайте, че може да се болестите, тъй като по този начин или другояче с 50% възможност това може да се случи, а 99.7% от всички инфектирани с ковид претърпяват инфекцията. Не се паникьосвайте, в случай че получите признаци на заболяване, тъй като то, с доста огромна възможност, ще протече леко, по метод, сходен на прекараните в предишното грипни и други вирусни инфекции.
Не се опасявайте даже и да се наложи да влезете в болница, тъй като шансът ви да оздравеете продължава да е доста висок – 93% от приетите в болница с Ковид пациенти оздравяват. 
Паниката, обвързвана с разпространяването на ковид а, може да бъде по-опасна от самия вирус. Паниката може да има освен психически и финансови последствия за вас, само че и да утежни здравословното ви положение, изключително в случай че занемарите наблюдението и лекуването на другите хронични болести и положения, които имате. 
Д-р Стойчо Кацаров
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР