Коронацията на Чарлз Трети наближава, а с нея и планираните

...
Коронацията на Чарлз Трети наближава, а с нея и планираните
Коментари Харесай

Как ще протече коронацията на Чарлз Трети и защо американският президент няма да присъства?

Коронацията на Чарлз Трети наближава, а с нея и плануваните събития и традициите, свързани с първата коронация на английски монарх от 1953 година, написа БТАЕто по какъв начин ще протече церемонията и какви обичаи съществуват:

Лондон и Уиндзор ще се приготвят за паради и улични празненства. Очаква се огромни тълпи да се стекат в центъра на Лондон по този мотив. Планирано е затваряне на пътища в централната част на столицата през целия уикенд. Метрото и жп превозът ще се движат обикновено с някои промени в маршрутите и часовете на рейсовете. Общественият превоз евентуално ще бъде по-натоварен.

Първата коронация от 70 години насам ще се организира в Уестминстърското абатство. Очаква се да има тълпи от хора към двореца Уайтхол и Бъкингамския замък. Районите, от които искащите ще могат да следят събитието, ще бъдат отворени от шест часа сутринта локално време в събота, съобщи английското издание Би Би Си. Кралското шествие от Бъкингамския замък до Уестминстърското абатство ще се организира преди самата коронация, която стартира в 11 часа.

След това е планувано шествието назад към Бъкингамския замък, а следобяд кралят и кралицата ще поздравят събралата се навалица от балкона на двореца.

Коронацията ще бъде отпразнувана с по този начин наречения „ огромен обяд “ по случая. Общности от цялото Обединено кралство са поканени да споделят занимателни моменти и дружно да се насладят на вкусна храна. В 20 часа ще стартира и празничен концерт, на който посетителите ще се радват на разнообразното културно завещание на Англия с музика, спектакъл и танци. Като част от шоуто разнообразни известни места из острова ще бъдат осветени с прожектори, лазери и демонстрации с дронове и светлина.

Любопитен факт е, че макар положителните връзки сред Съединени американски щати иВеликобритания нито един американски президент не е участвал на кралскакоронация.Дали това е знак за скрита неприязън сред двете страни или нещо надалеч по-обикновено?

Той бе поканен, сподели Белият дом пред Би Би Си. В телефонен диалог с краля обаче президентът е декларирал, че ще изпрати брачната половинка си, първата дама Джил Байдън, както и дипломатическа делегация.

Белият дом не назова причина за отсъствието на Байдън, само че сподели, че президентът е „ изразил желанието си да се срещне с краля на Англия по-късно “. Представителят на Консервативната партия Боб Сили съобщи пред изданието „ Телеграф “, че съгласно него Байдън реагира „ много повърхностно “ като изпуска „ събитие, на което човек може да участва един път в живота “. Ръсел Мейерс, редактор в „ Дейли мейл “, сподели пред „ Скай нюз “, че отсъствието на президента се дължи на това, че той " твърдо се гордее с ирландските си корени, с ирландско-американските си корени ".

Историците обаче споделят, че повода надалеч не е толкоз политическа, а в действителност е вековна традиция американските президенти да пропущат коронацията. „ Не считам, че е надменно от страна на Байдън “, съобщи Лаура Биърс, професор по история в Американския университет. Според нея това няма нищо общо с неприятни усеща по отношение на Англия. Той няма да отиде, защото нито един американски президент в никакъв случай не е участвал на коронация, за какво да го прави той, твърди Биърс.

Тя означи, че преди ръководството на кралица Виктория връзките сред Англия и Съединени американски щати значително били вражески след Американската гражданска война и войната през 1812 година Възкачването на кралица Виктория на престола слага началото на нова епоха на другарски връзки сред двете страни, само че даже тогава президентът Мартин Ван Бюрън не участвал на церемонията.

Според историците тогава пътуването през океана е било прекомерно мъчно и присъстването на коронацията „ не е било практично, а по-късно просто станало традиция “ американският президент да пропуща събитието. Пътуването през Атлантическия океан по въздух почнало едвам през 1939 година, три години след коронацията на крал Джордж Шести.

Втората международна война отбелязва повратна точка в дипломатическите връзки сред Съединени американски щати и Обединеното кралство, считат историци. По време на войната крал Джордж Шести и щерка му, тогавашната принцеса Елизабет, развили връзки с Дуайт Айзенхауер, който служил в Лондон като висш главнокомандващ на съюзническите сили и ръководел интервенция " Овърлорд " – една от главните етапи на бойните дейности на Западния фронт. Айзенхауер е определен за 34-ия президент на Съединени американски щати единствено месеци откакто Джордж Шести умрял и кралица Елизабет Втора наследила трона.

Историкът Сам Едуардс отбелязва, че по това време Съединени американски щати са забъркани в Корейската война и Вашингтон се нуждаел от президента Айзенхауер. Отсъствието му на коронацията не попречило на връзките му с Обединеното кралство или пък с кралското семейство. През октомври 1957 година Съединени американски щати посреща кралица Елизабет Втора на първото ѝ публично държавно посещаване като монарх. Две години по-късно кралицата приема Айзенхауер и фамилията му за по-малко публично посещаване в кралското имение Балморал.

Като най-дълго служилия монарх на Англия кралица Елизабет Втора ръководи по времето на 14 американски президенти и по време на мандатите им се среща с всички тях като се изключи един – Линдън Джонсън.

Въпреки че наподобява е решил да не нарушава традицията, президентът Байдън към този момент одобри поканата на крал Чарлз за държавно посещаване, въпреки да няма избрана дата за това към момента. Според историка Едуардс наличието на коронацията няма да е проблем, защото то " е единствено една част от пъзела на актуалните трансатлантически връзки “.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР