Корнелия Нинова е председател на БСП от 8 май, 2016

...
Корнелия Нинова е председател на БСП от 8 май, 2016
Коментари Харесай

Корнелия Нинова за управлението на Борисов: Използва пандемията за политически цели

Корнелия Нинова е ръководител на Българска социалистическа партия от 8 май, 2016 година. Тя е водач на листата на Социалистическата партия за идните на 4 април парламентарни избори в 25-ти МИР София и в Пловдив. В тези региони Нинова се изправя против водача на ГЕРБ Бойко Борисов.
Как вижда ръководството на настоящето държавно управление, водено точно от Борисов и то в светлината на най-сериозната рецесия, с която светът се сблъсква от края на Студената война насам - ето какво сподели госпожа Нинова пред.
Г-жо Нинова, измина задоволително време от опита ви на доброволец против ковид - какво научихте на първа линия?
Разбрах и, болен от COVID-19, и като доброволец санитар, че здравният модел има потребност от смяна. Система, която разрешава човек да умира на входа на болница, не може да продължава да действа по същия метод. В центъра на тази смяна, с изключение на пациента, би трябвало да сложим лекарите, медицинския личен състав, сестри, лаборанти, санитари. Колкото и средства да се наливат, без хора няма прогрес. Видях изтощени до краен лимит медици. Питах ги по какъв начин да им оказа помощ. Отговорът беше еднакъв - не ни доближават хора. Обучението на фрагменти, държавни стипендии за специализации и обезпечено положително възнаграждение е сигурният път за решение на този въпрос. И на трето, само че не последно място разбрах какъв брой значими са съпричастността, грижата, положителната дума за болните. Като санитарка бях толкоз покрай тях, колкото в никакъв случай не бих могла да бъда в друго качество и видях какъв брой мощно оказва помощ топлината и човещината.
Защо в действителност решихте да се включите като доброволец?
Реших го, до момента в който лежах в болница с COVID-19. Това беше в пика на заболеваемостта. Всеки ден разговарях с лекари и санитари, които бяха изтощени, само че решени да се борят с заболяването до дъно. Не се прибираха в домовете си с дни, спяха на столове в болничното заведение, подлагаха здравето и живота си на риск. Тогава си споделих - като се изцелявам, ще се върна да оказвам помощ. Аз съм правист и единственото нещо, което можех да върша е да бъда санитарка в коронавирус поделение.
Как оценявате работата на държавното управление във връзка с пандемията и серията от непрекъснати обрати в решенията за локдаун и разформироване?
Хаос, липса на подготвеност, потребление на пандемията за политически цели. Резултатите от тази политика са налице. В един миг бяхме първи по смъртност, в този момент сме последни по имунизации. За стопанската система нямаше действителни резултати от помощта. Малки и междинни компании, кандидатствали за помощ в първата вълна, още не са я получили, половин година по-късно. Имаме 400 000 нови безработни, а 500 000 души с влогове до 1000 лева са ги изтеглили от банките. Това са обстоятелства, които потвърждават несъответстващото ръководство на рецесията от страна на държавното управление
най-вероятно занапред ще се развива - какво може да се направи във връзка с нея?
Да се поучим от грешките, позволени дотук и да не ги повтаряме. Да не чакаме да пристигна вълната, а занапред да се създаде протокол за деяние. Да се ускори имунизационния развой. Да стартират диалози за доставка на ваксини " Спутник V " или китайска ваксина, с цел да има задоволително избор пред искащите. При трета вълна да се разгласи данъчна почивка.
За положенията на лечебните заведения мнозина упрекват освен ГЕРБ, само че и остарялото Българска социалистическа партия, водено от Станишев и Орешарски - какви бяха всички пропуски тогава и какви хрумвания за промяна имате самата вие?
Грешката на предходни държавни управления от всички партии е, че всички те увеличаваха парите за здраве без да вършат промени в модела, виждайки че той има недостатъци. Поради партията или политическа целенасоченост не посмяха да подхващат непопулярни ограничения - лечебните заведения да не са търговски сдружения. Да се понижи доплащането от джоба на пациента. Знаете ли, че в Европа доплащането е 10-15 %, а в България е 45-48%?! Данък добавена стойност на медикаментите би трябвало да се понижи на 9%. Във всеки район да има незабавна помощ, доболнично и болнично заведение. Не може родилка да пътува 120 километра, с цел да роди.
Все още сме в края по брой имунизирани в Европа – за какво съгласно вас?
Защото работят под паника, безредно, непоследователно и разчитат на непознати решения. Но най-много хората не имат вяра на властта и това докара до песимизъм във връзка с имунизациите.
Към кой от " лагерите " чувствате по-голяма непосредственост – този, който разчита на стаден имунитет и отворена стопанска система, или на другият, който се застъпва за локдаун, маски и ваксини? А в случай че е допустимо да се откри верен политически срез сред тях, какъв би бил той?
Крайните решения и опълчването им не са положителният вид. С професионализъм, рационално и без опити да се употребява здравето на хората за предизборни дивиденти може да се откри умно решение, което да съчетава грижа за хората с гарантиране на условия за опазване на стопанската система. Например като затваряш едни компании, би трябвало да ги освободиш от налог здания и такса боклук. Като оставяш самоосигуряващите се без работа, страната да им изплати по една заплата за всеки месец, в който не работят. Това беше процедура в редица европейски страни.
Още:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР