Коридор VIII е проект от стратегическо значение за България, Италия,

...
Коридор VIII е проект от стратегическо значение за България, Италия,
Коментари Харесай

Мария Габриел с важни подробности за Коридор VIII

Коридор VIII е план от стратегическо значение за България, Италия, РСМ и Албания. Това сподели заместител министър-председателят и министър на външните работи Мария Габриел, представена от Министерство на външните работи.

Изграждането на Коридор VIII ще насърчи търговията и бизнеса, добросъседството, икономическия напредък и сигурността, сподели Габриел.

Габриел взе участие в четиристранна министерска среща в Бриндизи, Италия, отдадена на районното съдействие и построяването на Европейски кулоар VIII. В срещата, хазаин на която бе Италия, се включиха вицепремиерът и министър на външните работи на Италия Антонио Таяни и министрите на външните работи на Албания и на Република Северна Македония (РСМ) – Олта Джачка и Буяр Османи.

Коридор VIII ще даде нови благоприятни условия за младежите и ще способства за основаването на новаторски хъбове, трансформирайки района в място за развиване на пробивни технологии и предприемачество от ново потомство, съобщи още вицепремиерът Габриел.

По думите ѝ транспортната съгласуваност е от основно значение за районното съдействие, икономическото развиване и привличането на задгранични вложения. „ Нужни са взаимни и координирани старания за построяването на инфраструктурата на Коридор VIII. Това е план от стратегическо значение за България, Италия, РСМ и Албания, защото способства за процеса на доближаване на Западните Балкани с Европейски Съюз и предизвиква съдействието сред страните от района и хората “, разяснява Мария Габриел.

Коридор VIII е значима транспортна мрежа, включваща по протежението си морски и речни пристанища, летища, пътища и железопътни линии. Коридорът свързва българските черноморски пристанища Варна и Бургас с южните италиански пристанища Бари и Бриндизи, като минава през Албания и РСМ. 52% от пътната инфраструктура е на българска територия. Целта е да усъвършенства европейската и районна инфраструктурна съгласуваност, означават от Министерство на външните работи.

Министрите показаха значимостта на самодейността за интеграцията на Западните Балкани в Европейския съюз. Поставен бе и акцент върху взаимни и координирани старания за справяне с провокациите, свързани с миграцията. Габриел благодари на италианския външен министър Антонио Таяни за мощната поддръжка за присъединението на България към Шенген без повече закъснение.

Резултат от днешната полемика бе решението за няколко срещи сред четирите страни – годишна политическа среща, годишен бизнес конгрес, среща на значимите по трасето на плана градове и постоянна полемика в този формат в границите на Срещите на върха на НАТО.

Коридор VIII е стратегическа инфраструктура сред Адриатическо море и Черно море, платформа за увеличение на политическия разговор и икономическото съдействие сред страните от района.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР