Кориандърът е в полза на човечеството от най-древни времена. Историята

...
Кориандърът е в полза на човечеството от най-древни времена. Историята
Коментари Харесай

Кои зеленчуци и продукти се съчетават с кориандър?

Кориандърът е в интерес на човечеството от най-древни времена. Историята демонстрира, че е обработен още 5 000 години преди н.е.

Но видяно към днешна дата кориандърът е предмет на доста разногласия и крайни позиции. Разковничето се крие в произхода на актуалното му наименование, идващо от гръцкото " корианос ", заимствано от корис. Преведена безусловно, думата значи вонещица - буболечката, която мирише на доста мощна цитрусово-тревиста миризма при смачкване.

Свежите листа на кориандъра в действителност имат сходни мирис и усет и провокират крайни реакции у доста хора. Ако се направи анкета, в която доброволци да бъдат помолени да опитат от тази фалшификация, то евентуално по-голямата част ще кажат, че има усет на мръсни чорапи, изгоряла гума, остарели монети или алуминиево фолио.

Именно тези отзиви вероятно са причина на 24 февруари да се отбелязва интернационалния ден Аз ненавиждам кориандър! (International I Hate Coriander Day).

За разлика от българите и доста други, мексиканците обаче не споделят това мнение за обичаната фалшификация, която е необятно публикувана по тези ширини.

Ако сте от малцината, които нямат нищо срещу кориандъра и даже харесват неговия усет и мирис, ето няколко кулинарни съвета по какъв начин да съчетавате кориандър, с цел да разцъфне усетът му.

Кои зеленчуци и артикули се съчетават с кориандър

Препоръчително е изсушените семена кориандър да се сложат още при започване на готвенето. Така ще пуснат аромата си и той ще обогати ястието.

 Кюфтета с Кориандър

Семената от кориандър са и една от съставките на кърито, а в някои страни (в това число и България) се поставя в саламите, в сладкарската индустрия и в произвеждане на бира. Среща се и в състава на някои меки бонбони и млечните артикули.

Кориандърът най-често се употребява за изработката на маринати, постоянно в комбиниране с дафинов лист, бахар и карамфил.

Приложение намира и в рецептите с месо. Например при готвене на овнешко месо се комбинира с лук, черен пипер, чесън и риган.

Смлян кориандър и на зърна се поставя на супи и салати. А листата на тази фалшификация са извънредно подобаващи за студената чорба Гаспачо.

Подправката се съчетава добре с картофи и риба, да вземем за пример за панировка.

Може би най-голямо приложение кориандър намира в индийска кухня. Кориандърът е една от най-широко употребяваните подправки при индийските ястия. В тези източни вкусотии най-често се употребява свеж, само че в България е мъчно да се откри в такова положение. Ако сте фенове на индийската кухня, можете да опитате Даал тадка, в чиято рецепта кориандърът заема уместно място.

Кориандърът има и други приложения. Като да вземем за пример - средство срещу махмурлук. Той отстранява миризмата на алкохол, а опитните пиячи споделят, че в случай че се сдъвчат в края на пиенето няколко зърна, накиснати във вино, махмурлукът на сутринта може да бъде избегнат.

Тази фалшификация има и охлаждащо деяние и по тази причина е подобаващ за хора, които не обичат или не би трябвало да ядат пикантни храни.

Но внимавайте! Не би трябвало да се прекалявате с кориандъра, защото несъразмерната му приложимост води до нарушение на съня, намаляване на паметта и заекване.

Вижте още:

- За какво оказва помощ чай от кориандър;

- Отглеждане на благоуханен кориандър в саксия.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР