Кореспондент съм на БНР в Москва от февруари 2018 година.

...
Кореспондент съм на БНР в Москва от февруари 2018 година.
Коментари Харесай

Кореспондентът на БНР в Москва: Не ми харесва категорично ролята на жертва

Кореспондент съм на БНР в Москва от февруари 2018 година. Почти 6 години. В интерес на истината за тези 6 години от страна на Департамента по информация и щемпел на съветското министерство на външните работи - това са хората, които издават моята журналистическа акредитация, която е основанието за пребиваването ми и работата ми в Русия, в никакъв случай не е имало някакъв напън, нито пък интервенция в наличието на моята работа. Никога не са били обсъждани материалите ми. Категорично не е имало опити за интервенция и за напън.

Това съобщи ефира на Нова ТВ кореспондентът на БНР в Москва Ангел Григоров, на който Русия подреди да напусне страната в отговор на решението на българските управляващи да изгонят от България кореспондента на вестник " Росийская газета " Александър Гацак.

Той описа, че ден, откакто се появила обявата в " Росийская газета " и станала известна историята с Александър Гацак, бил поканен на диалог в Руското министерство на външните работи от шефа на пресцентъра Максим Бурляй. " Аз, несъмнено, отидох. В хода на този диалог той изрази възмущението си, недоумението си от държанието на българските управляващи. Говорихме към час. Аз по-скоро го слушах, като той повече говореше. И тогава, при започване на диалога той сподели: " Веднага желая да ви уведомя, че не ви лишаваме акредитацията. Работим върху ответни ограничения, само че в случай че ме питате какви са тези ограничения, в действителност не зная и не мога да ви кажа ". И в края на диалога сподели, че когато тези ответни ограничения бъдат дефинирани, те ще ме потърсят ", уточни Григоров.

По думите му по-късно акредитацията му била анулирана. " Вчера се появи формалното известие на уеб страницата на съветското Министерство на външните работи. Вече може да кажем, че аз съм някогашният сътрудник на Българското национално радио в Москва. Нямам право да извършвам тези си отговорности от вчерашния ден. Акредитацията ми се счита за анулирана ", уточни той.

И добави: " Не съм чул към момента причини за решението на съветските управляващи. Във вторник ми следва нова среща, на която би трябвало да предам физически журналистическата си акредитация и на която, евентуално ще поговорим за това по кое време би трябвало да напусна страната. Но на първата среща сътрудниците в действителност не са изказвали никакви искания. И се надяваме във вторник да стане ясна датата, до която би трябвало да напусна територията на Руската федерация ".

Ангел Григоров беше безапелационен, че не " му харесва ролята на жертва " в тази обстановка. " Ролята на жертва не ми харесва. Приемам напълно обикновено обстановката. Някакви бурни страсти не провокира у мен това решение. Не се опасявам за сигурността си. Аз се разхождам напълно свободно из Москва. Аз съм свободен човек. И имам намерение да се държа като свободен човек. Да не се укривам в посолството. В дните, които ми остават тук, имам намерение да се разхпждам из Москва. Да навестявам музеи. Да се срещам с другари ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР