Коренът от женско биле, който се смята за едно от

...
Коренът от женско биле, който се смята за едно от
Коментари Харесай

Предимства и недостатъци на корена от женско биле

Коренът от женско биле, който се счита за едно от най-старите билкови медикаменти в света, идва от корена на растението женско биле ( Glycyrrhiza glabra ), познато и кат „ сладостен корен “ или „ сладник “. ( )

Растението, произлиза от Западна Азия и Южна Европа и от дълго време се употребява за лекуване на разнообразни болести и ароматизиране на бонбони, питиета и медикаменти. (   )

Въпреки това, единствено някои от неговите използва са подкрепени от научни проучвания. Освен това женското биле може да носи няколко опасности за здравето.

Тази публикация преглежда употребите, формите, изгодите, вредите, противопоказанията и целесъобразната доза на корен от женско биле.

Как се употребява корен от женско биле?

Използването на „ сладостен корен “ в медицината датира от античен Египет, където коренът е бил приготвян, като сладка напитка за фараоните.

Също по този начин се употребява в обичайните Китай и други близкоизточни страни за усмиряване на смутен корем, понижаване на възпалението и лекуване на проблеми с горните дихателни пътища. (   )

Съвременни използва

Днес хората употребяват корен от женско биле за болести като киселини, киселинен рефлукс, кашлица, горещи талази, както и за вирусни и бактериални инфекции. Предлага се постоянно като капсула или течна добавка. 

Освен това се твърди, че чаят от женско биле успокоява възпаленото гърло , а локалните гелове лекуват кожни болести като акне или екзема. ( )

Нещо повече, женското биле се употребява за овкусяване на някои храни и питиета. ( )

Изненадващо, доста бонбони от женско биле са ароматизирани не с сладостен корен, а с масло от анасон – етерично масло от растението анасон  ( Pimpinella anisum ), което има сходен усет.

Растителни съединения

Въпреки че съдържа стотици растителни съединения, главното интензивно съединяване на корена от женско биле е глициризин. 

Глициризинът е виновен за сладкия усет на корена, както и за неговите  антиоксидантни , противовъзпалителни и антимикробни свойства. (   )

Въпреки това, глициризинът е обвързван и с доста от неподходящите резултати на корена от женско биле. В резултат на това някои артикули употребяват деглициризирано женско биле (DGL), което е с отстранен глициризин.

Потенциални изгоди

Настоящите изследвания демонстрират евентуални изгоди за няколко медицински приложения на корена от женско биле.

Може да подкрепи кожни болести

Коренът от женско биле съдържа над 300 съединения, някои от които демонстрират мощни противовъзпалителни, антибактериални и антивирусни резултати. (   ) (   )

По-специално, изследвания върху животни и в епруветки свързват глициризина с противовъзпалителни и антимикробни изгоди.

В резултат на което, екстрактът от корен от женско биле се ползва за лекуване на някои кожни болести, като акне и екзема .

В 2-седмично изследване при 60 възрастни, използването на местен гел, съдържащ дестилат от корен от женско биле, доста усъвършенства екземата.

Въпреки че локалните гелове от женско биле също са били употребявани за  , изследванията за тяхната успеваемост са смесени и много лимитирани. ( )

Може да усъвършенства положения, като киселинен рефлукс и неприятно храносмилане

Екстрактът от корен от женско биле постоянно се употребява за облекчение на признаци на нарушено храносмилане, като киселинен рефлукс , смутен корем и киселини.

В 30-дневно изследване при 50 възрастни с неприятно храносмилане, приемането на 75 мг капсула от женско биле два пъти на ден води до доста усъвършенстване на признаците спрямо плацебо. ( )

Екстрактът от корен на женско биле може също да облекчи признаците на гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ), в това число киселинен рефлукс и киселини .

В 8-седмично изследване при 58 възрастни с ГЕРБ ниска доза глициретинова киселина в композиция със общоприетоо лекуване води до доста усъвършенстване на признаците. ( )

Друго изследване при 58 възрастни с ГЕРБ отбелязва, че ежедневната приложимост на сладостен корен е по-ефективна за понижаване на признаците за интервал от 2 години, в сравнение с постоянно употребяваните антиациди. ( )

Въпреки че тези резултати са обещаващи, са нужни по-големи изследвания върху хора.

Може да помогне при лекуване на пептични язви

Тези язви съставляват мъчителни рани, които се появяват в стомаха, тънките вътрешности или долната част на хранопровода. Те нормално се предизвикват от инфектиране в следствие на  бактериите H. pylori. ( )

Екстрактът от корен на женско биле и съдържащият се в него глициризин могат да оказват помощ за лекуване на пептични язви .

Едно изследване при мишки откри, че дози дестилат от женско биле от 200 мг на кг телесно тегло защищават от тези язви по-добре от омепразол, постоянно срещано лекарство за пептична язва. ( )

Докато са нужни повече проучвания при хора, 2-седмично изследване при 120 възрастни сподели, че потреблението на дестилат от женско биле в допълнение към общоприетото лекуване доста понижава съществуването на H. pylori.  ( )

Може да има противоракови свойства

Поради наличието на голям брой растителни съединения с антиоксидантни и противовъзпалителни резултати, екстрактът от корен от женско биле е проучен за неговите защитни резултати против някои типове рак.  ( )

По-специално, екстрактът от сладостен корен и неговите съединения са свързани със закъснение или попречване на клетъчния напредък при рак на кожата, гърдата, колоректален рак и рак на простатата. (   ) (   ) ( )

Тъй като изследванията са лимитирани до епруветки и животни, резултатите му върху човешките ракови болести не са известни.

И въпреки всичко екстрактът от корен от женско биле може да помогне за лекуване на орален мукозит – доста мъчителни рани в устата, които хората с рак от време на време изпитват като непряк резултат от химиотерапия и радиация. ( ) (   )

Двуседмично изследване при 60 възрастни с рак на главата и шията разкри, че локалният филм от женско биле е също толкоз ефикасен, колкото общоприетото лекуване на орален мукозит. 

Може да облекчи положенията на горните дихателни пътища

Поради техните противовъзпалителни и антимикробни резултати, както екстрактът от корен от женско биле, по този начин и чаят могат да оказват помощ при болести на горните дихателни пътища.

По-специално, изследванията върху животни стигат до заключението, че екстрактът от глициризин от корен от женско биле оказва помощ за облекчение на астма , изключително когато се добави към актуалните лекувания за астма ( ) ( 23 ) ( 24 )

Докато лимитираните проучвания върху хора демонстрират сходни резултати, са нужни по-строги, дълготрайни изследвания. ( )

Освен това, лимитирани изследвания в епруветка и при хора допускат, че чай и екстрактът от корен от женско биле могат да предпазят от стрептокок в гърлото и да предотвратят възпалено гърло след интервенция. ( ) (   )

Все отново са нужни спомагателни изследвания.

Може да защищава от кариес

Женското биле може да помогне за предотвратяване от бактерии, които могат да доведат до кариес.

Триседмично изследване дава на 66 деца в предучилищна възраст близалки без захар, съдържащи 15 мг корен от женско биле два пъти дневно по време на образователната седмица. Консумацията на близалки доста понижава броя на  бактериите Streptococcus mutans , които са главната причина за кариеси.  ( )

Проучванията в епруветка също по този начин демонстрират, че екстрактът от корен от женско биле е ефикасен при отбрана против бактерии, които нормално се свързват с кариес.   ( ) (   )

Въпреки това са нужни повече изследвания за оптималната доза и форма на корен от женско биле.

Помощ при диабет

В 60-дневно изследване при плъхове ежедневният банкет на дестилат от корен от женско биле води до обилни усъвършенствания в равнищата на кръвната захар и здравето на бъбреците. Този резултат не е доказан при хора. (  )

Намалете признаците на менопаузата

Екстрактът от сладостен корен е препоръчан като лекуване на горещи талази по време на менопаузата. Доказателствата за неговата успеваемост за тази цел обаче са лимитирани. ( ) (   )

Отслабване

Някои изследвания демонстрират, че екстрактът от корен от женско биле намалява показателя на телесна маса (ИТМ) и подкрепя загубата на тегло. Въпреки това, други изследвания не са разкрили никакви резултати върху тежестта. ( ) ( )

Помага за лекуването на хепатит С

Едно изследване в епруветка означи, че прибавянето на глициризин към общоприетоо лекуване на хепатит С доста понижава разпространяването на вируса. Въпреки че са обещаващи, тези резултати не са доказани при хора. ( ) (  )

Потенциални вреди, противопоказания и защитни ограничения

Счита се, че коренът от женско биле е всепризнат като безвреден за приложимост в храни.

Освен това, краткосрочната приложимост на добавки и чайове от корен от женско биле се смята за безвредна. Големите дози обаче могат да провокират неподходящи резултати и хората с избрани здравословни проблеми може да пожелаят да го избегнат.

Предозиране на корен от женско биле

Както хроничната приложимост, по този начин и огромните дози артикули от корен от женско биле могат да доведат до струпване на глициризин в тялото ви.

Доказано е, че нарасналите равнища на глициризин предизвикват извънредно повишение на хормона на напрежението кортизол , което може да аргументи дисбаланс в равнищата на течности и електролити. ( )

В резултат на това хроничните и огромни дози артикули от билката сладостен корен могат да провокират няколко рискови признака, в това число: (   )

  • ниски равнища на калий
  • високо кръвно налягане
  • мускулна уязвимост
  • анормални сърдечни ритми

Макар и рядко, може да възникне отравяне с женско биле. Това може да докара до бъбречна непълнота, застойна сърдечна непълнота или струпване на непотребна течност в белите дробове (белодробен оток). 

Ето за какво на хората с високо кръвно налягане, застойна сърдечна непълнота, бъбречно заболяване или ниски равнища на калий се предлага да заобикалят напълно продуктите, съдържащи женско биле с глициризин.

Бременност и кърмене

Консумирането на доста женско биле – и по-специално глициризин – по време на бременност може да повлияе отрицателно на развиването на мозъка на вашето бебе.

В едно изследване, деца, родени от майки, които са яли огромни количества артикули от женско биле, съдържащи глициризин по време на бременност, са по-склонни да имат мозъчни увреждания по-късно в живота. ( )

Ето за какво бременните дами  трябва да заобикалят добавките от женско биле и да лимитират приема на женско биле в храни и питиета.

Поради липса на проучвания, децата и кърмещите дами също би трябвало да заобикалят продуктите от женско биле.

Лекарствени взаимоотношения

Доказано е, че коренът от женско биле взаимодейства с няколко медикаменти, в това число:

  • медикаменти за кръвно налягане
  • разредители на кръвта
  • медикаменти за намаление на холестерола, в това число статини
  • диуретици
  • контрацептиви на основата на естроген
  • нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС)

Хората, приемащи някое от тези медикаменти, би трябвало да заобикалят артикули от корен от женско биле, в случай че техният снабдител на здравни услуги не инструктира друго.

Дозировка и форми на корен от женско биле

Като добавка, екстрактът от корен от женско биле се предлага в няколко форми, в това число капсули, прахове, тинктури , местни гелове и чайове. Самият корен също може да бъде закупен свеж или изсушен.

Понастоящем няма общоприети рекомендации за дозиране. Въпреки това, Световната здравна организация (СЗО) и Европейският теоретичен комитет по храните (SCF) предлагат ограничение на приема на глициризин до не повече от 100 мг дневно. ( )

Трябва да се означи, че тези, които ядат огромни количества артикули от женско биле, може да получават повече от това количество.

Освен това, защото продуктите не постоянно демонстрират количеството глициризин, може да бъде мъчно да се дефинира безвредно количество. В резултат на това е значимо да обсъдите безвредна и ефикасна доза с вашия доктор.

Друг вид е да потърсите прахове или капсули с деглициризиран женско биле (DGL).

Тези добавки не съдържат глициризин, който е виновен за множеството от страничните резултати на женското биле. И въпреки всичко, защото това съединяване също способства за голям брой изгоди, не е ясно дали продуктите на DGL имат същите позитивни резултати върху здравето.

Заключение

Коренът от женско биле се употребява от хиляди години за лекуване на разнообразни болести, в това число респираторни болести и храносмилателен дистрес .

Неговите растителни съединения показват мощни антиоксидантни, противовъзпалителни и антимикробни резултати. Въпреки че може да облекчи киселинен рефлукс, екзема, пептична язва и други здравословни проблеми, са нужни по-изчерпателни проучвания върху хора.

Женското биле има неподходящи резултати, в случай че се прекалява с потреблението му или се яде постоянно. Консултирайте се с доктор, преди да опитате добавки или чайове от корен от женско биле.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР