Корабът за насипни товари Primus“ плаващ под либерийски флаг напусна

...
Корабът за насипни товари Primus“ плаващ под либерийски флаг напусна
Коментари Харесай

Кораб със зърно тръгна от Одеса по временния коридор в Черно море към Варна

Корабът за насипни товари „ Primus “ плаващ под либерийски байрак напусна пристанището в Одеса и се насочи по неофициалния краткотраен зърнен кулоар към българското пристанище Варна, заяви специалистът от Института за Черноморски стратегически проучвания Андрей Клименко, написа

„ Вторият потегли. Стискаме юмруци, имаме вяра във ВСУ и във Военноморски сили на Украйна “, разгласи Клименко.

По думите му от акваторията на одеското пристанище балкерът е излязъл съпроводен от лоцмански катер. Очаква се плавателният съд да дойде във Варна на 27 август.

„ Primus “ доплава до Одеса на 20 февруари 2022 година, само че поради нахлуването на руснаците и почналата война и в акваторията на Черно море не можа да продължи автобуса си. Междувременно през юли т. година смени собствеността си.

След като Русия напусна зърнената договорка, Украйна отвори краткотраен маршрут за износ на зърно. Президентът Володимир Зеленски разгласи, че износът на продоволствия ще продължи без присъединяване на страната-агресор, напомня УНИАН. Кремъл заплаши, че ще потапя всеки транспортен съд, който поеме курс към украинските пристанища, като Русия стимулира такава опасност с хипотезата, че тези кораби биха могли да придвижват оръжие. След това съветският режим стартира обстрел на зърнената инфраструктура на Одеска област – пристанища и силози със зърно в регионалния център и покрайнините.

Военноморски сили на Украйна оповестиха отварянето на краткотраен маршрут, от който могат да се възползват съдовете от гражданското мореплаване и по особено тези от тях, които се намират в пристанищата на Одеса. На 16 август от врата излезе първият контейнеровоз „ Joseph Schulte “, плаващ под хонконгски байрак и намиращ се в Украйна от 23 февруари 2022. На 21 август корабът дойде в Истанбул.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР