Корабът има само един капитан!, скандираше насъбралото се множество от

...
Корабът има само един капитан!, скандираше насъбралото се множество от
Коментари Харесай

Новият политически ред в Италия - зелена брада и моцарела


" Корабът има единствено един капитан! ", скандираше натрупалото се голям брой от над 10 000 души. Новият политически ред в Италия стартира да придобива образ и това си проличава на това зелено поле, където погледите на хората са вперени в политик, който се оправя с една от най-старите разграничителни линии в италианската политика.

Докато Матео Салвини излизаше на трибуната, с цел да произнесе тирада на митинга на дясната си партия Лигата - учредена с концепцията Северна Италия да се отдели от Южна - десетки нови последователи на политическата мощ от южните региони го приветстваха с шумни и одобрителни възгласи.

Ежегодният протест, състоял се в неделя, е продължение на традиция, датираща от 1990 година Тогава на него бе насочен апел за самостоятелност на Севера, а в този момент това към този момент е забележителна акция на Севера и Юга, обединени зад новия облик на партията, натрапен от Салвини, като политическа мощ с антиимигрантска и евроскептична стратегия.

Неделният протест сподели по какъв начин преобразената Лига на Салвини и по-точно твърдите му ограничения против имиграцията трансформират италианската политика. Противниците виждат в него рисков популист, който се заиграва с национализма и страха от чужденците, само че с помощта на него рейтингът на партията се увеличи, а въздействието ѝ обхвана нови територии.

Откакто като министър на вътрешните работи Салвини реши да затвори пристанищата за по-голямата част от спасяваните в Средиземно море претенденти за леговище от Африка, поддръжката за Лигата внезапно се усили, демонстрират допитвания.

" Сега това е национална, а не Северна Лига ", сподели на митинга край село Понтида (на час път с кола от Милано) Анселмо Горга, младежкият координатор на партията от Базиликата, една от най-бедните области на Южна Италия.

Около него хора, облечени в синьо - новият цвят на Лигата, се бяха смесили с множеството от присъстващите, към момента облечени в обичайния за партията зелен цвят. Един мъж даже си беше боядисал брадата в зелено, само че към този момент не се виждаха непознатите за Италия атрибути от отцепническия интервал на партията, като да вземем за пример шлемовете с рога.

" Радваме се да бъдем част от това, даже с хора от Севера. Това, което споделя Салвини, за нас е закон, тъй като е добре за цялата страна ", сподели Горга.

На митинга имаше и щандове, на които се оферираше обичайната южняшка храна като да вземем за пример моцарела. Митингът бе проведен на същото поле, на което предходните генерации от последователи на Лигата призоваваха за обособяване на благоденстващия Север от Юга, заклеймяван, че е подкупен и единствено харчи пари.

След като Салвини промени " бренда " на партията, с цел да подчертае националния ѝ темперамент, поддръжката за нея в социологическите изследвания доближи до към 30 %, което е почти нивото на поддръжка на съдружния ѝ сътрудник Движение " 5 звезди ".

На изборите на 4 март Лигата получи 18 % от гласовете, а самият Салвини беше определен за сенатор от южната област Калабрия.

" Той е единственият водач, кадърен да изрази въжделенията на хора, който като че ли нямаха никакво бъдеще ", сподели регионалният секретар на Лигата за Калабрия Доменико Фурджуеле.
Пред множеството на митинга министърът на държавната администрация и член на Лигата от Сицилия Джулия Бонджорно съобщи, че се усеща добре призната в северните бастиони на партията. " Като сицилианка от Палермо аз се почувствах като вкъщи си ", сподели тя под бурни ръкопляскания.

Някои знакови за партията персони обаче не са изключително въодушевени от прегръдката на Салвини с Юга. Правеше усещане отсъствието от митинга на някогашния водач на Лигата Умберто Боси, като формалната причина беше, че го боли гърбът.

В отговор на въпрос за телевизионните фрагменти с южняците на митинга в Понтида той съобщи следното пред вестник " Кориере каузи сера ": " Видях само някакви хора, чийто интерес е да бъдат издържани (от Севера) ".

От трибуната в Понтида Салвини приказва за още по-големите желания на Лигата, надхвърлящи рамките на Италия.

" Целта е да променим Европа и да дадем глас на народите, хокани от тези, които се грижеха само за финансовите доходи и мултинационалните корпорации, и които ни предлагаха нестабилно и плашещо бъдеще ", сподели той.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР