Корабът Дракон на частната компания Спейс Екс беше изстрелян с

...
Корабът Дракон на частната компания Спейс Екс беше изстрелян с
Коментари Харесай

Изстреляха кораба Дракон към Международната космическа станция

Корабът " Дракон " на частната компания " Спейс Екс " беше изстрелян с ракета-носител " Фалкон-9 " към Международната галактическа станция (МКС) с екипаж, включващ астронавти от Съединени американски щати, съветски космонавт и първия представител на Обединените арабски емирства (ОАЕ), който се насочва на дълготрайна задача, оповестиха международните информационни организации.

" Шестият екипаж ", който частната компания на милиардера Илон Мъск изпраща на орбиталната станция за дълъг престой, включва двама астронавти на НАСА - командирът й Стивън Боуeн и Уорън " Уди " Хобърг, съветският космонавт Андрей Федяев и арабският астронавт Султан ал-Неяди.  

Ракетата " Фалкон-9 " с кораба " Дракон " беше изстреляна малко след среднощ локално време от Кейп Канаверал, осветявайки нощното небе, до момента в който се насочваше към Източното крайбрежие. 

Близо 80 фенове от ОАЕ следиха от стартовата площадката по какъв начин астронавтът Султан ал-Неяди - едвам вторият представител на емирствата, летял в космоса, се насочва към МКС за шестмесечна задача.

" Добре пристигнали в орбита ", оповестиха по радиостанцията ръководителите на задачата, като означиха, че стартът се е състоял тъкмо четири години след първия изпитателен орбитален полет на капсулата. " Ако пътуването ви е харесало, не забравяйте да ни дадете пет звезди ", отбелязва Асошиейтед прес.

Liftoff of Crew-6!
— SpaceX (@SpaceX)
Първият опит за изстрелването на кораба " Дракон " беше анулиран в понеделник в последния миг поради запушен филтър в системата за запалване на мотора.

Боуен, Хобърг, Федяев и Ал-Неяди ще заменят американско-руско-японския екипаж, който е там от октомври предходната година и включва астронавтите на НАСА Никол Ман и Джош Касада, съветската космонавтка Анна Кикина и японския астронавт Коичи Ваката.

На орбиталната станция се намират също още двама съветски космонавти и астронавт на НАСА - Дмитрий Петелин, Сергей Прокопиев и Франк Рубио, чийто шестмесечен престой беше продължен до септември, поради теч на капсулата им " Союз МС-22 ". През уикенда с МКС се скачи корабът " Союз МС-23 ", който би трябвало да ги върне на Земята. 

Ал-Неяди, инженер по връзки, е запаса на първия астронавт на емирствата Хаза ал-Мансури, който се качи на съветска ракета до галактическата станция през 2019 година за едноседмично посещаване. Богатата на нефт страна заплати мястото на ал-Неяди за полета със " Спейс Екс ".

След достигането на орбита астронавтът на ОАЕ благодари на всички на арабски, а по-късно и на британски. " Стартът беше необикновен. Удивително ", сподели той.

Министърът на публичното обучение и модерните технологии на ОАЕ Сара ал-Амири съобщи, че продължителната задача в космоса " дава ново място за просвета и научни открития за страната ".

Емирствата към този момент разполагат с галактически уред, който обикаля към Марс, а минироувър е на път към Луната с японски спускаем уред. Двама нови астронавти от ОАЕ се образоват дружно с най-новия асортимент на астронавти на НАСА в Хюстън.

Саудитският принц Султан бин Салман е първият арабин в космоса, летял със совалката " Дискавъри " през 1985 година Две години по-късно той е последван от сирийския астронавт Мохамед Фарис, изстрелян от Русия. И двамата прекарват в космоса към седмица.

Crew-6 is go for launch
— SpaceX (@SpaceX)
Тази пролет към Ал-Неяди ще се причислят двама саудитски астронавти, които ще отидат до галактическата станция с къс частен полет на " Спейс Екс ", заплатен от тяхното държавно управление.

" Ще бъде в действителност вълнуващо, в действителност забавно да има трима араби в космоса по едно и също време ", сподели предходната седмица астронавтът на ОАЕ. " Нашият район също е жаден да научи повече ".

Ал-Неяди носи със себе си доста фурми, които да показа със своите сътрудници от екипажа, изключително по време на Рамадана - свещеният мюсюлмански месец, който стартира в края на март. Колкото до съблюдаването му в орбита, астронавтът споделя, че постът не е наложителен, защото може да го направи слаб и да заплаши задачата му.

Командирът й Стивън Боуен сподели, че четиримата са се сработили добре като екип макар разликите сред страните им. " Страхотно да имаш опцията да летиш с тези момчета ", сподели той. 

По време на шестмесечната научна задача екипажът ще извърши към 200 опита и софтуерни демонстрации, вариращи от от проучвания на растежа на човешките кафези в космоса до надзор на горими материали в изискванията на микрогравитация, отбелязва Ройтерс. 

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР