Копривщица е домакин на Дванадесетото издание на Националния събор на

...
Копривщица е домакин на Дванадесетото издание на Националния събор на
Коментари Харесай

Започва съборът на народното творчество в Копривщица

Копривщица е хазаин на Дванадесетото издание на Националния събор на националното творчество.

Съборът се организира от 1965 година на всеки пет години в първите петък, събота и неделя на месец август във възрожденския град. Основни уредници са Министерството на културата, Община Копривщица, Областната администрация на Софийска област, Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей при при Българската академия на науките (ИЕФЕМ – БАН). Тържественото разкриване ще се състои на Централната сцена от 10 часа през днешния ден.

По правилник ХІI Национален събор на националното творчество минава през два стадия на осъществяване – районен и народен. Първият стадий, който завършва до 15 юни 2022 година, се организира във всички административни области на страната. В селекционните комисии се включват специалисти от ИЕФЕМ – Българска академия на науките.

Излъчените от областите реализатори се показват на националния стадий в Копривщица. До 1 юли 2022 година в Министерството на културата и в Община Копривщица постъпва информация за точния брой на участниците от обособените райони със съответните стратегии и времетраене на осъществяванията. Съборът протича с изяви на 7 подиуми. На всяка сцена се образува до петчленно жури.

От декември 2016 година Националният събор на националното творчество в Копривщица е вписан в Регистъра на положителните практики за запазване на нематериалното културно завещание на ЮНЕСКО.

В две следващи години дванадесетото издание на събора бе отлагано във връзка със сигурността на хората по време на рецесията, породена от COVID-19. През 2020 година Националният съвет за нематериално културно завещание към министъра на културата одобри Статут за провеждането на Събора, а през 2022 година бе одобрен и Регламент.

Два спомагателни влака по направлението София - Бургас - София през Подбалканската железопътна линия ще пътуват на 6-ти и 7-ми август. БДЖ ще обезпечи спомагателните влакове във връзка на провежданите през тези дни XII народен събор на националното творчество в Копривщица и Spice Music Festival в Бургас. Композициите на тези влакове ще бъдат формирани от общо шест вагона, като по този метод националният железопътен транспортьор ще даде още една опция за меломаните и феновете на българския фолклор да пътуват с трен както до мястото на самото събитие, по този начин и да се придвижат в противоположното направление след края на фестивалните дни.

Допълнителните влакове, които ще се движат на 6-ти и 7-ми август, ще пътуват със следното разписание:

•Бързият трен № 3691 от София за Бургас ще потегля от Централна гара София в 08:00 ч., в гара Копривщица ще стопира в 09:56 ч. и ще идва в Бургас в 14:00 ч.;

•Бързият трен № 3692 от Бургас за София ще потегля от гара Бургас в 15:00 ч., ще отпътува от гара Копривщица в 19:23 ч. и ще идва в София в 21:05 ч. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР