Копия на акредитивните писма на новоназначените посланици на Украйна и

...
Копия на акредитивните писма на новоназначените посланици на Украйна и
Коментари Харесай

Новият украински посланик в България връчи акредитивните си писма

Копия на акредитивните писма на новоназначените посланици на Украйна и Грузия у нас - Олеся Илашчук и Отар Бердзенишвили, бяха признати от заместник-министъра на външните работи Костадин Коджабашев. Това оповестяват от Министерството на външните работи (МВнР) на своя уебсайт.

По време на срещата с дипломат Илашчук заместник-министърът означи отличните връзки сред България и Украйна, които са израз на дълбоките исторически и културни връзки сред двете страни. Той акцентира, че мост посред ни е и най-голямата българска общественост зад граница, наброяваща над 200 хиляди души, показват от Министерство на външните работи.

В хода на диалога бе препотвърдена твърдата и поредна поддръжка на България за Украйна в подтекста на непредизвиканата съветска въоръжена експанзия, както и приносът на страната ни в поддръжка на Украйна. Бе подчертано върху обстоятелството, че сме на шесто място по принос на база БВП, както и върху оказаната според решенията на Народното събрание поддръжка, в това число за подкрепяне на цивилното население и украинските бежанци. Специално подчертана бе и поддръжката за териториалната целокупност на Украйна в интернационално приетите й граници, в това число териториални води, както и присъединяване на България в поддръжка на Киев по линия на търсене на отговорност на Русия, прибавят от външно министерство.

Посланик Илашчук благодари за оказаната от България поддръжка, като акцентира, че тя е високо оценена от украинския народ. Президентът на Украйна Володимир Зеленски издаде през декември декрет за освобождението на Виталий Москаленко от поста ексклузивен и пълномощен дипломат на Украйна в България и назначи на негово място Олеся Илашчук.

В рамките на срещата с посланика на Грузия Отар Бердзенишвили Коджабашев посочи отличното съдействие както в двустранен, по този начин и в районен и интернационален проект. Страната ни преглежда предпочитано връзките си с Грузия в границите на Източното партньорство и Черноморския район, като оказва дейна поддръжка по линия на Официалната помощ за развиване. България поддържа обичайно и интензивно европейската и евроатлантическа вероятност на Грузия и териториалната й целокупност в интернационално приетите й граници. Като знак на поддръжка особено бе маркирано и че страната ни е единствената, изпълнявала три пъти ролята на " Посолство за контакт на НАТО " в Грузия.

Двамата разискаха опциите за задълбочаване на съдействието в разнообразни сфери от съвместен интерес, като бе споделено желанието за реализация на визити на високо и най-високо ниво, както и за скорошно осъществяване на политически съвещания сред двете външни министерства.

В края на срещите Коджабашев пожела триумф на двамата новоназначени посланици, като ги увери, че по време на техните мандати постоянно могат да разчитат на подпомагане от страна на Министерство на външните работи.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР