Координационното звено към Министерство на земеделието, храните и горите представи

...
Координационното звено към Министерство на земеделието, храните и горите представи
Коментари Харесай

Правят SWAT анализ на селското стопанство у нас

Координационното звено към Министерство на земеделието, храните и горите показа пред сектора Проект на разпознати потребности за Новата Обща селскостопанска политика (ОСП) 2021-2027г. Това стана по време на видеоконферентна среща с представители на браншови асоциации в бранш „ Земеделие “, в която присъединяване взеха заместник-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева и заместник-ръководителят на Координационната група за правене на Стратегически проект за ОСП към МЗХГ Мария Христова.

Проектът е идната стъпка, която България подхваща за правенето на Стратегическия проект за ОСП 2021-2027г. До момента са показани и трите SWOT разбора.

Институтът по земеделска стопанска система изготви Анализ на положението на селското стопанство и хранително-вкусовата индустрия. Вторият SWOT разбор за околна среда и климат бе предоставен на Аграрен университет Пловдив. Последният, социално-икономическият SWOT разбор за развиването на селските региони, нужен за правенето на Стратегическия проект, бе квалифициран от Университета за национално и международно стопанство (УНСС).

Заместник-министър Вергиния Кръстева заяви, че работната група към МЗХГ стартира създаването на проекта. Тя прикани представителите на сектора да бъдат дейни и да дават оферти по качения за публични съвещания документ. По думите й, това ще е основата за създаване на ограниченията и е значимо за всички, защото от новата ОСП зависи подпомагането на бранша за идващите 7 години.

„ Планираната дата за драфт на Стратегическия проект, остава непроменена, а точно края на годината, когато по график ние би трябвало да представим плана пред Европейска комисия “, акцентира Кръстева. Тя добави, че страната ни е на финала на създаването на „ Зелен справочник “. „ Предвиждаме дружно с него да публикуваме и предварителната конвенционалност „ Кръстосано сходство “.

Наръчникът ще включва всичко, което виждаме като вероятни интервенции, както и всички оферти, които сме получили досега от сектора. Той е изпратен за координиране на Аграрния университет в Пловдив и на Тракийския университет в Стара Загора. Искаме да създадем опростени схеми и ограничения за кандидатстване в идващия програмен интервал, които да са елементарно проверими “, разясни заместник-министър Вергиния Кръстева.

Идентифицираните потребности на национално равнище са структурирани на база характерните цели на Реформирана Обща селскостопанска политика, която ще се базира на резултати. Представените пред сектора разпознати потребности ще бъдат основата за правене на интервенциите в Стратегическия проект. Първата от тях е доближаване на приходите на земеделските стопани със междинното ниво на приходи в другите браншове в стопанската система. Това ще докара до увеличение на успеваемостта от поддръжката на земеделските стопанства. Следващата цел е повишение на конкурентоспособността на стопанствата в сензитивните браншове.

България е първата страна с утвърдено изменение на ПМДР 2014-2020 година от Европейска комисия поради следствията от пандемията COVID-19

Подобряване на пазарния достъп на дребните аграрни стопанства и равнището на организираност на земеделските производители, бяха изведени като предпочитани в Проекта на разпознати потребности за новата ОСП. Ще бъде обърнато внимание и на намаляване на последствията от изменението на климата, отбрана на биологичното многообразие и възстановяване на екосистемните услуги.

Приоритетна цел е и привличане на млади фермери и улеснение развиването на бизнеса в селските региони. Ще се предизвиква заетостта и ще се работи за развиване на стабилно горско стопанство. Сред останалите цели на Проекта е и поощряване на производството и потреблението на биологични артикули, посредством повишение доверието на потребителите и включването им като наложителен детайл от веригата на предложение на храни. Друг главен миг ще бъде да се увеличи професионалната подготовка на бизнесмените и заетите лица в селскостопанския бранш, посредством трансфер на познания към характерните секторни особености.

Проектът на разпознати потребности за Новата ОСП ще бъде качен на уеб страницата на Министерството. От сектора ще могат да изпращат бележки и оферти по него до 22 юли 2020 година



По време на събитието, Мария Христова срещна участниците във видеоконферентната среща с показаната от Европейска комисия Стратегия „ От фермата до трапезата “, която е съществена част от Европейския зелен пакт. Тя показа и особено направеното мобилно приложение на МЗХГ, което ще даде опция за улеснен и комфортен метод на потребителите, респективно заинтригуваните лица, до настоящите вести и събития, свързани с правенето на Стратегически проект на ОСП.

Чрез мобилното приложение ползвателите му ще могат да получават нотификация (съобщение) за идни събития, които ще се появяват непосредствено на екрана на телефона.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР