Конвой с хуманитарна помощ премина от Турция в контролираната от

...
Конвой с хуманитарна помощ премина от Турция в контролираната от
Коментари Харесай

Помощта за Сирия достига до контролираната от бунтовниците територия през новооткрит пропускателен пункт

Конвой с филантропична помощ мина от Турция в следената от бунтовниците Северна Сирия. Това е първият ескорт през пропускателния пункт Баб ал-Салама, който бе отворен за филантропична помощ от Организация на обединените нации след земетресението предходната седмица, заяви Организация на обединените нации.

Пунктът беше затворено за помощи на Организация на обединените нации от 2020 година насам под напън върху Съвета за сигурност на Организация на обединените нации от страна на Русия - съдружник на сирийския режим, която прикани всички помощи за разкъсваната от войната страна да влизат през следените от държавното управление региони.

Пол Дилън, представител на Международната организация по миграция (МОМ) към Организация на обединените нации, съобщи пред Агенция Франс Прес в Женева, че " 11 камиона на МОМ " са влезнали през " новооткритата граница Баб ал-Салама ", доказано от сътрудник на Агенция Франс Прес на пропускателния пункт.

Конвоят е претрупан с съществена филантропична помощ, в това число материали за заслон, матраци, одеяла и килими, сподели Дилън.

В резултат на земетресението с магнитуд 7,8 по Рихтер от 6 февруари починаха минимум 35 000 души и бяха опустошени обширни територии в Сирия и прилежаща Турция.

Сирийските държавни чиновници и службите за незабавна помощ в бунтовническите региони дефинират броя на починалите в страната на повече от 3600 души.

През последните три години Баб ал-Хава остава единственият граничен пункт, който към момента е отворен за интернационална помощ в частите на Сирия, останали отвън контрола на държавното управление, спрямо четири през 2014 година

Баб ал-Хауа беше единственият метод, по който помощта на Организация на обединените нации - част от интервенция за помощ, позволена от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации преди съвсем десетилетие - можеше да доближи до цивилното население, без да минава през региони, следени от сирийските държавни сили.

Но в понеделник генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш съобщи, че Дамаск е разрешил на Организация на обединените нации да употребява още веднъж пунктовете Баб ал-Салама и Ал-Раи за снабдяване на помощи.

Двата пропускателни пункта на турската граница ще бъдат употребявани в началото за интервал от три месеца, сподели Гутериш.

Те се управляват от подкрепяните от Турция бунтовници в северната провинция Алепо, които ги употребяват за търговия с Турция и за военни цели.

Активисти и екипи за незабавна помощ в северозападната част на Сирия разкритикуваха бавната реакция на Организация на обединените нации след земетресението в следените от бунтовниците региони, като я опълчиха на самолетните колета с филантропична помощ, доставени на следените от държавното управление летища.

Във вторник делегация на Организация на обединените нации посети за първи път след земетресението следения от бунтовниците северозападен регион. /БГНЕС, Агенция Франс Прес

Дамаск / Сирия
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР