Конвой от украински автобуси потегли към южния пристанищен град Мариупол

...
Конвой от украински автобуси потегли към южния пристанищен град Мариупол
Коментари Харесай

Конвой от автобуси е тръгнал към Мариупол

Конвой от украински рейсове потегли към южния пристанищен град Мариупол в четвъртък, с цел да се опита да достави филантропични артикули и да изведе цивилни, оповестиха вицепремиерът на Украйна Ирина Верешчук и Червеният кръст, предава Ройтерс.

Верешчук сподели, че 45 рейса са на път за Мариупол, откакто Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) удостовери, че Русия се е съгласила да отвори безвреден кулоар.

В Женева МКЧК съобщи, че конвоят му е на път за обсадения град, само че прикани и двете страни да се спогодят за точните условия за безвредно прекосяване на цивилните.

" От съображения за логистика и сигурност ще бъдем подготвени да ръководим интервенцията по безвредно прекосяване на следващия ден, петък, при изискване че всички страни се съгласят с точните условия, в това число маршрута, началния час и продължителността ", сподели представителят на МКЧК Юън Уотсън.

" Отчайващо значимо е тази интервенция да се организира. Животът на десетки хиляди хора в Мариупол зависи от това ", сподели той.

Робърт Мардини, общоприет шеф на МКЧК, в изявление за Ройтерс във вторник, прикани Украйна и Русия да се спогодят за безвредна евакуация на цивилни от Мариупол и други фронтови региони, където жизненоважните артикули привършват.

До момента в петседмичния спор, МКЧК управлява две евакуации на цивилни от североизточния град Суми.

Кметът на Мариупол сподели тази седмица, че до 170 000 поданици към момента са в капан в града без електричество и с намаляващи хранителни запаси.

Градът, който до преди войната имаше население от над 400 000 души, е стратегически фокус на съветската инвазия в Украйна и е подложен на съвсем непрекъснати бомбардировки.

Многократните опити за образуване на безвредни коридори постоянно се провалят, като всяка страна упреква другата. В предходните дни Русия разгласи, че цивилни от Мариупол са евакуирани на територията на самопровъзгласилата се и приета от Русия Донецка национална република,а Украйна назовава това " насилствена депортацияна украински жители ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР