Концесионният договор за жп гара Пловдив, сключен между Министерството на

...
Концесионният договор за жп гара Пловдив, сключен между Министерството на
Коментари Харесай

Официално: Прекратяват концесията на Централна гара

Концесионният контракт за жп гара Пловдив, подписан сред Министерството на превоза и известията и ДЗЗД " Железопътна гара Пловдив ", ще бъде преустановен по взаимно единодушие сред двете страни. Това оповестиха особено за Plovdiv24.bg от Министерството на превоза и известията в отговор на наше питане.  

При прекратяването на концесионния контракт ще бъдат спазени наредбите на Закона за концесиите.  Към момента министерството прави оценка на вложенията, вложени в обекта, като същите ще бъдат възобновени на концесионера, според изискванията на подписания контракт.

След привършване на настоящия сега контракт с ДЗЗД " Железопътна гара Пловдив ", МТС възнамерява да разгласи нова концесионна процедура, която ще включва жп гара Пловдив и прилежащата инфраструктура.

С разтрогването на концесионния контракт ще се " отпуши " реализацията на грандиозния план за авто тунел под централната жп гара на Пловдив, който се реализира с еврофинансиране. От МТС не показват период за прекратяването на концесията, само че съгласно информация на Plovdiv24.bg това би трябвало да се случи до края на месеца. В момента не е ясно дали отсега нататък ще продължи да действа автогарата на концесионера, обслужвана от друга негова компания.

До се стигна след искания на частния вложител, че пробивът под гарата визира територия от обсега на концесията му. Всъщност трасето на тунела е съобразено и следва плануваното в Общия организационен проект на Пловдив подземно прекосяване от бул. " Васил Априлов " към бул. " Македония " под региона на гаровия комплекс и свързването на регион " Южен " с централната градска част.

Освен авто проход ще бъдат построени и комфортни отвесни пешеходни връзки. В рамките на плана ще бъде осъвременен стоманения път, контактната мрежа и системите за сигнализация и телекомуникации в гара Пловдив. Изпълнител на обекта е Обединение " Проект Пловдив " ДЗЗД, включващо компаниите " Трейс Груп Холд " АД и " Балкантел " ООД. Стойността на контракта е 89 028 245,95 лв. без Данък добавена стойност. 

Обновяването на инфраструктурата на пловдивската централна гара е част от план " Развитие на железопътен възел Пловдив " и се съфинансира със средства по Механизма за свързване на Европа (МСЕ).
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР