Концесионери ще могат да управляват жп инфраструктурата, освен НКЖИ. Това

...
Концесионери ще могат да управляват жп инфраструктурата, освен НКЖИ. Това
Коментари Харесай

Пускат концесионери в железопътните превози

Концесионери ще могат да ръководят жп инфраструктурата, с изключение на НКЖИ. Това гласоподаваха депутатите на първо четене с промени в закона за железопътния превоз. Ако те бъдат признати ще се приключи монопола на Националната компания „ Железопътна инфраструктура " (НКЖИ), като се даде право на сдружението да трансферира действия на други предприятия.

Изпълнителната организация „ Железопътна администрация " би трябвало пък да бъде избрана за регулаторен орган в бранша на жп транспортите, без да се засягат пълномощията на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Поправките са препоръчани във връзка със стартиралата наказателна процедура против България поради погрешно транспонирани текстове от европейски нормативни актове в националното законодателство. Наказателната процедура е на втори стадий, т.е. стимулирано мнение. Ако страната ни не предприеме ограничения, Европейската комисия (ЕК) ще заведе дело в Съда на Европейски Съюз.

Дава се също по този начин право на НКЖИ да трансферира действия по развиване, поддръжка и възобновяване на железопътната инфраструктура и свързани с това задания на железопътни предприятия или сдружения, които управляват железопътно дружество или са следени от железопътно дружество, без да поражда спор на ползи.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР