Концесионерът на столичната водоснабдителна и канализационна мрежа Софийска вода планира

...
Концесионерът на столичната водоснабдителна и канализационна мрежа Софийска вода планира
Коментари Харесай

Рекордни инвестиции в мрежата и дигитализацията на софийското ВиК

Концесионерът на столичната водоснабдителна и канализационна мрежа " Софийска вода " възнамерява да вложи рекордни за последните 12 години вложения в възстановяване на положението на системата и в цифровизация на услугите си през 2022 година, без да подвига цената на водата, като значителен принос за това има създавания личен ток от метан танкове на пречиствателната станция за отпадни води. Поскъпване ще има през идната година, само че следва да стане ясно какво ще е то. Това оповестиха от сдружението пред публицисти в сряда.

Над 51 млн. лева ще вложи тази година сдружението, в което главен акционер е френската " Веолия ". То усилва непрекъснато вложенията - през 2021 година да вземем за пример те са надхвърлили 40 млн. лв., при планувани 38.9 млн. лева

Сега избраните средства ще са за построяването на над 40 км нови и рехабилитиране на съществуващи водопроводи и канализация. Сред тях по-мащабни планове са реконструкцията на водопроводи в кварталите " Младост " и " Люлин ", които ще подсигуряват надеждност на водоснабдяването за над 350 000 столичани. На довеждащия тръбопровод за ж.к. " Младост " поетапно се подменят доста проблематични сектори и капиталовият план е на стойност 1,1 милиона лв.. Подменят се и 1.6 км от довеждащия тръбопровод за контейнер " Модерно предградие " на стойност 4 милиона лв., който водоснабдява Люлин.

Дружеството ще развива географската осведомителна система (ГИС), която е " пътната карта " за ВиК оборудванията в града. В действително време ще се дава бърза и точна информация при присъединение към ВиК мрежата, при рехабилитационните действия, за техническите отдели от Столична община и други Географска информационна система системата ще дава благоприятни условия и на потребителите единствено с един клик да подават сигнали и точно да отбелязват местоположението си.

" Дигитализацията остава приоритет за нас. Първо тъй като по този начин можем в действително време да управляваме водоснабдителните системи по-качествено, дейно и бързо. Второ – тъй като по този начин предоставяме от ден на ден съвременни услуги и улеснения. Близо 50% от потребителите ни употребяват цифрови услуги, а 200 хиляди употребяват електронни фактури. Тази година интензивно разширяваме цифровите благоприятни условия и в доста връзки сме първата ютилити компания в България, която внедрява нововъведения като отворено банкиране и други интерактивни услуги ", сподели Васил Тренев, изпълнителен шеф на " Софийска вода ".

След като напълно неотдавна сдружението вкара услугата pay-by-click, с която клиентите могат да платят отговорностите си през профила си в интернет уеб страницата и мобилното приложение, избирайки сами от коя банкова сметка да наредят непосредствено заплащането, следва още по-бързата и лесна услуга pay-by-link. Тя ще разреши непосредствено заплащане на сметката през линк от електронната фактура, която получават по мейл. В момента се приготвят системите по този начин, че да не се постанова физическо наличие и всяка услуга, за която клиентите идват в офисите, да може да се съобщи и получи онлайн, показаха от концесионера.

През тази година се вкарват и новаторски софтуерни решения за повишение на успеваемостта на мрежата, която се следи с умни устройства. Основните водопроводи, които се намират отвън обитаемоте места, към този момент се обследват благодарение на сателитни фотоси и по този начин се откриват скрити течове и се предотвратяват повреди, напомня сдружението.

То се похвали с това, че продължава да поддържа най-високото качество на водата, което е над нормативно избраното. През 2021 година индикаторите на водата подхождат на 99.22 на 100 от нормативните условия, надхвърляйки целевото сходство за този основен индикатор, заложено от регулатора, уточни Тренев.

С построяването на новия метан танк в Пречиствателнат астанция за отпадни води край Кубратово " Софийска вода " предходната година доближи 85 % от силата на компанията да бъде създадена в обектите на сдружението. " Мечтата ни е този % да доближи 100, като имаме съответни хрумвания за планове, с цел да можем изцяло да реализираме енергийна самостоятелност. Виждаме, че в турболетните времена, в които живеем, това да доставяме сами силата ни дава сигурност и резистентност и ценовият потрес не е толкоз забележителен за нас ", съобщи заместник-изпълнителният шеф на " Софийска вода " Станислав Станев.

Любомир Филипов - шеф " Стратегически партньорства и контролиране ", уточни, че през 2021 година " Софийска вода " е съумяла да понижи загубите на вода до под 40 %.

Националната цел до края на 2026 година е загубите на вода да бъдат 49 на 100 - т.е. в София тази национална цел към този момент е реализирана. Аварийността на ВиК мрежата също е другият индикатор, който сдружението прецизно следи. Постигнати са 87 броя повреди на 100 км канализационна мрежа, като заложената цел от КЕВР по този индикатор е 159 броя. Друг забавен индикатор е успеваемостта на построяването на водомерното стопанство. През 2021 година 91,67 на 100 от водомерите са заменени и валидирани от сдружението. Заложената цел за миналата година е била 88 %.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР