Концесионерът на Летище София планира да изгради 20-мегаватов фотоволтаичен парк,

...
Концесионерът на Летище София планира да изгради 20-мегаватов фотоволтаичен парк,
Коментари Харесай

„Соф Кънект“ планира 20 MW фотоволтаичен парк на Летище София

Концесионерът на Летище София възнамерява да построи 20-мегаватов фотоволтаичен парк, който да посрещне енергийните нужни на летищния комплекс. „ Соф Кънект “ дава поръчка, че първите 5 MW ще бъдат внедрени още преди 2025 година Стойността на инвестицията към този момент не е ясна. Проектът е част от проектите за ускорено вложение на концесионера и желанието му да трансформира столичния аеропорт в 5-звездно летище.

За да се случи това, „ Соф Кънект “ даде обещание да влага над 50 млн. лева годишно в развиването на летището през идващите 3 години, оповестяват от пресцентъра. Така ще се реализира нарастване от 60 млн. лева, или 2/3 повече по отношение на заложеното в концесионния контракт.

Инвестираме в бъдещето на България. Не единствено изпълняваме, само че и ще преизпълним капиталовата си стратегия. 150 млн. лева ще бъде приносът на „ СОФ Кънект “ към българската стопанска система до края на 2025 година, който да обезпечи трансформацията на столичния аеропорт. Така общо за целия период на концесията вложенията в развиването на българското летище ще надвишат 1.2 милиарда лева “, разяснява Хесус Кабайеро, изпълнителен шеф на Летище София.

Припомняме, че това не е първият път, в който „ Соф Кънект “ споделя, че ще влага ускорено. По време на кабинета „ Петков “ някогашният транспортен министър Николай Събев изиска плануваните вложения по концесионния контракт да бъдат изтеглени за по-ранен стадий. Тогава концесионерът разгласи, че ще влага над 140 млн. лева през първите 5 години от концесията, вместо в началото плануваните 86 млн. лева Това обаче не променяше размера на общините вложения, които би трябвало да бъдат направени за целия интервал на концесията, а точно – 1.2 милиарда лева  

Наскоро, през март месец стана ясно, че на среща транспортният министър Христо Алексиев и управлението на концесионера „ Соф Кънект “ са разискали опциите за създаване на общи транспортни планове от съвместен интерес, само че и ускорение на вложенията.

През януари пък кабинетът даде единодушието си Европейската капиталова банка (ЕИБ) да даде заем в размер на 40 млн. евро на „ СОФ Кънект “.

Работим интензивно и по възстановяване на въздушната съгласуваност на града и страната – повече дестинации от Летище София значат основаване на нови бизнеси и още работни места, а също и разпространение на страната в интернационален мащаб “, добавя Кабайеро.

Подобряване на пътническото прекарване, приложението на зелената сила, чистата околна среда и стабилно развиване са измежду главните цели в проекта за рационализация на летището. Освен фотоволтаичния парк, в програмата влизат добре познати и към този момент оповестени планове:
Изграждане на изцяло нов Терминал 3 до 2030 г.;Пълна реорганизация на постройката на Терминал 2, който ще поеме и полетите от Терминал 1, както и създаване на 3 нови публични паркинга;Удвояване на гишетата за регистрация на пасажери и нарастване на линиите за инспекция на сигурността и граничен контрол;Подобряване на пътническото прекарване посредством нова комерсиална зона от съвсем 2000 м2, изцяло нова зона с заведения за хранене и заведения;Внедряване през 2023 година на нова съвременна и ефикасна система за ръководство на багажи;3 нови пътнически ръкава, с опция за обслужване и на ширококоропусни самолети за полети на дълги разстояния;Ремонт и усъвършенстване на летателното поле, в това число пистата.
Припомняме, че в края на април стана ясно, че стартира проектирането на Терминал 3, само че и ремонт на Терминал 2, като концесионерът планува да вложи в постройката 40 млн. лева до края на 2025 г.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР