Концертът в чест на именития Маестро е на 27 октомври

...
Концертът в чест на именития Маестро е на 27 октомври
Коментари Харесай

Бургаската опера отбелязва 80-годишнината на големия български композитор проф. Александър Текелиев

Концертът в чест на именития Маестро е на 27 октомври от 19 часа в залата на Операта
След триумфа на първото издание на националния конкурс с интернационално присъединяване „ Стоян Попов “, в който взеха присъединяване 46 млади оперни реализатори от 8 държавни, следва нов огромен план на Бургаската опера – формалното честване на 80-годишнината на именития български композитор и музикален възпитател проф. Александър Текелиев. На 27 октомври, четвъртък, от 19 часа на сцената на Държавна опера – Бургас ще бъде концертът в негова чест. Под диригентската палка на изтъкнатия български диригент, ръководител на Българския хоров съюз – маестро Славил Димитров, различен прославен български музикант – Борислав Йоцов, кларинет, който ще бъде солист на оркестъра на Бургаската опера с концертмайстор Христо Белчев, дружно с чудесните млади артисти от Детски хор „ Милка Стоева “ с диригент Светла Стоева, ще поднесат своя своебразен нравствен подарък към проф. Текелиев, който е татко на шефа на Държавна опера – Бургас – доцент доктор Александър Текелиев.

В концертната стратегия ще бъдат показани известните произведения на проф. Александър Текелиев: Концерт за кларинет и оркестър, в осъществяване на Борислав Йоцов и оркестъра на Опера Бургас, и  „ Морска приказка “, поема за детски хор и симфоничен оркестър, композирана през 1987 година, в осъществяване на Детски хор „ Милка Стоева “  и оркестрантите на Бургаската опера.

Маестро Славил Димитров е добре прочут на бургаската аудитория, тази година той дирижира с огромен триумф спектакъла на операта „ Травиата “ от Джузепе Верди през м. март т. год. на сцената на Бургаската опера, когато солисти бяха прелестните Илина Михайлова, Михаил Михайлов, Александър Крунев, Йоана Кадийска, която завоюва първа премия в състезанието „ Стоян Попов “, и други Талантливите млади артисти от Детски хор „ Милка Стоева “ също не се нуждаят от показване и за следващ път ще вземат участие в план на бургаския културен институт.

Билети за концерта  /27 октомври, 19 часа, зала на Държавна опера – Бургас/ – на касата на Операта, каса „ Часовника “, както и в мрежите на Grabo –

и Eventim –

За проф. Александър Текелиев:

Проф. Александър Текелиев приключва БДК (дн. НМА “проф. П. Владигеров ”) с комбинация при проф. В. Стоянов (1968 г.). Работи като виновен редактор в БНР (1971-76 г.). Специализира комбинация и оркестровка в Будапеща при Атила Бозаи (1980 г.) и в Париж при Мишел Филипо (1982 г.). От 1977 година преподава в ДМА. Професор по комбинация и симфонична оркестровка (от 1991 г.). Той е създател на музикално театрални творби, 2 оратории и други вокално-симфонични произведения, симфонии за струнен оркестър и други камерно-инструментални опуси; вокални цикли и художествени песни; доста хорови песни, в това число детски и младежки песни и вокализи, които са внушителен репертоар за българските състави; солови песни за деца; обработки за национален хор; музика към филми и други Открояваща в музиката му е богатата емоционалност, която дефинира и употребяваните разнообразни изразни средства. Над 110 негови творби са оповестени у нас и в чужбина, 50 са записани на плочи. Произведенията му са изпълнявани във Франция, Италия, Гърция, Япония, Унгария, Португалия, Русия, Украйна, Швеция, Полша, Германия, Австрия, Мексико, Норвегия и други Носител на национални награди и оценки, измежду които; Първа премия за хорови произведения на Съюза на българските композитори за 1978 година (1979), Награда на София за балета „ Сянката “ (1985), премия „ Проф. Васил Арнаудов “ на Софийския камерен хор „ Васил Арнаудов “ (юни 1998), премия „ Златен век “ на Министерството на културата (29 ноември 2016) и други

За диригента: 

Славил Димитров е роден през 1972 година в Момчилград. Учи пиано при именитата шуменска педагожка Росица Михайлова. Завършва Държавна музикална академия „ Проф. Панчо Владигеров ” със компетентност “Хорово диригентство ” през 1995 година при проф. Крум Максимов, а през 1998 година и компетентност „ Оперно и оркестрово диригентство ” при проф. доктор Иван Бакалов, проф. Иван Вульпе и проф. Васил Казанджиев.

В интервала 1986-1999 взе участие в пробния клас по комбинация към Държавната Консерватория в Одеса при проф. Георгий Успенски, а от 1991 до 1994 в класа на акад. Александър Райчев.

Носител е на Първа и Голяма награди от радиоконкурса „ Братя Стоянови ” 1985, 1986 година, Първа премия на World Children Music Festival 1988 в Нагоя – Япония, Голяма премия на Всеросийски Конкурс в Одеса 1989, Трета премия от Първия Конкурс „ Проф. Иван Спасов ” в Пловдив 1995.

През 2005 година печели три награди от Петия народен конкурс “Пиеса в неравноделни ритми ” – (втора, премията на оркестъра и премията на публиката). Три пъти е номиниран за премия “World Music ” от Международната асоциация по Фолклор в Онтарио – Канада.

Гост диригент на Симфоничвите оркестри в град Сливен и Ниш – Югославия, Оперно-филхармонично сдружение – Варна, Държавна Филхармония – Видин. Диригент на Националния филхармоничен хор „ Светослав Обретенов “. Председател на Българския хоров съюз.

За солиста:

Борислав Йоцов е роден през 1966 в семейство на известни наши музиканти. Завършва Националната музикална академия „ Проф. Панчо Владигеров ” в класа по кларинет на проф. Сава Димитров, след което специализира в Националната консерватория в Париж при Мишел Ариньон и в Университета „ Дюкейн ” в Питсбърг, Съединени американски щати, при Марк Нучо. Печелил е първи награди в няколко национални състезанието в България и четвърта премия на състезанието „ Принц Филип “ в Брюксел. Той е доцент в Националната музикална академия ”Проф. Панчо Владигеров ”, учител е и в Националното музикално учебно заведение ”Любомир Пипков ” в София. Имал е десетки солови рецитали и е бил солист на всички симфонични оркестри в България. Концертира в Европа, Америка, Япония, Нова Зеландия. Репертоарът му обгръща разнороден кръг произведения за кларинет и пиано и кларинет и оркестър, доста от които извършва и записва за първи път в България. През 2004 е определен за ”Музикант на годината ” на предаването Allegro Vivace на БНР, през 2005 става притежател на „ Кристална лира ” на СМТДБ като „ Инструменталист на годината ”. Той е създател на клуб „ Студио 5 ”. Представител е на интернационалната организация на кларинетистите /ICA/ за България. Завършил е и диригентство в класа на маестро Найден Тодоров в Нов български университет. Борислав Йоцов е артистичен шеф и диригент на Нов Симфоничен оркестър.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР