Концепцията за право на ремонт“ става все по-популярна сред сервизите

...
Концепцията за право на ремонт“ става все по-популярна сред сервизите
Коментари Харесай

Правото на ремонт продължава да се разпространява по целия свят. Отношението към частните ремонти при Apple, Microsoft и Sony

Концепцията за „ право на ремонт “ става все по-популярна измежду сервизите и елементарните консуматори. Благодарение на напъните на поддръжниците на тази самодейност доста огромни и не толкоз огромни компании усъвършенстват опцията за ремонт на своите устройства. Дори тези организации и корпорации, които преди се противопоставяха на концепцията, към този момент я поддържат. Една от тях е Apple и през днешния ден ще поговорим за това по какъв начин се е трансформирало нейното отношение към „ правото “, както и ще обсъдим дейностите на други компании, които не се преценяват с тази идея.

Apple

Едни от най-значимите скорошни начинания, свързани с правото на ремонт, са законите в Съединени американски щати и Европа, ориентирани към отбраната на купувачите на електронни устройства и домашен уреди. Така да вземем за пример в Калифорния, Съединени американски щати, законодателите одобриха законопроект, който изисква от софтуерните компании да дават на сервизните центрове и на потребителите аварийни елементи за ремонт на техните устройства, както и принадлежности за тези поправки. Законопроектът изисква съставените елементи, наръчниците за ремонт и другата нужна информация да останат разполагаем в продължение на седем години след излизането на пазара на всеки артикул, струващ над $100.

Apple също поддържа законопроекта. Въпреки че по-рано корпорацията се противопоставяше на сходни ограничения, потвърждавайки, че по този метод „ пази потребителите “ на своите устройства от некачествени поправки. Тоест компанията твърдеше, че сервизните центрове на трети страни ремонтират техниката на корпорацията от Купертино с не изключително високо качество, за разлика от личните фирмени центрове на Apple.

Малко по-късно корпорацията отстъпи от тази позиция, а по-късно напълно поддържа самодейността на поддръжниците на „ правото на ремонт “. Наскоро представителите на Apple обявиха, че ще се стремят към приемането на сходни законопроекти и в другите щати, а освен в Калифорния.

„ Ще въведем нови ограничения в поддръжка на потребителите на всички места в Съединените щати “ – съобщи един от топ мениджърите на корпорацията.

Преди няколко години компанията започва стратегия за подкрепяне на самостоятелните сервизни центрове, както и стратегия за подкрепяне ремонта на устройствата от техните притежатели. Настоящата активност на Apple може да повлияе и на позицията на други производители на устройства, които към момента са в неутрална позиция във връзка с „ правото “.

„ Сигурен съм, че множеството снабдители на електронни устройства рано или късно ще осъзнаят, че могат да си спестят доста неприятности, като дават аварийни елементи, принадлежности и други сходни продукти на сервизните центрове и потребителите в Ню Йорк, Минесота, Калифорния и Колорадо “, разяснява Гей Гордън Бърн, изпълнителен шеф на Асоциацията за поправки.

Другите компании също са „ за “

Microsoft да вземем за пример стартира да продава аварийни елементи за Surface, в това число екрани, датчици, камери, акумулатори и сменяеми SSD дискове. Засега всички те са налични за потребителите в Съединени американски щати, като става въпрос за моделите Surface Pro 7/9/9/9 Pro, Laptop 3/5, Laptop Go 2 и Laptop Studio/Studio 2+. Но както географията на продажбите, по този начин и обсегът на устройствата, за които се оферират аварийни елементи, скоро ще бъдат разширени.

А Microsoft стартира да продава и разнообразни принадлежности за ремонт на своите устройства, както и да разгласява указания за ремонт както на Surface 9 Pro, по този начин и на други артикули.

Освен това Surface PRO 9 стана съвсем модулен. По този метод във вътрешността му е конфигуриран заменяем SSD диск, до който е допустимо да се получи достъп, без да се разглобява цялото устройство. Според специалистите по ремонта дисплеят не е станал доста по-лесен за разглобяване – единствено малко топлота и това е всичко. Разбира се, за изваждането на екрана при всички случаи се изисква опит, само че въпреки всичко ремонтът на „ деветката “ е станал доста по-лесен спрямо предходните модели.

Valve разгласи партньорство с iFixit за продажба на части и аксесоари за Steam Deck и Valve Index. Единственото, за което предизвестява производителят, е нуждата да имате подобаващи умения за ремонт, тъй като в случай че некомпетентен консуматор обърка нещо, устройството към този момент не предстои на гаранционна подмяна или ремонт. Valve също по този начин дава комплекти и аксесоари за ремонт на портативната игрова подпора Steam Deck.

Освен това самата игрова подпора се разглобява относително елементарно. Тя може да бъде разглобена с дребен комплект отвертки и пинцети. Valve се е погрижила потребителят да може елементарно да сменя контролните клавиши (стикове) и вътрешното устройство, което се намира наоколо до безжичния модул.

Samsung, от своя страна, освен подписа съглашение с iFixit, като съобщи, че новата самодейност включва даване на аварийни елементи, принадлежности за ремонт и даже подробни управления със фотоси, които оказват помощ на майсторите бързо да овладеят процеса на ремонт. Но също по този начин е почнала да създава мобилно приложение с указания за независим ремонт на устройствата. Южнокорейската компания е подала съответната поръчка в Службата за патенти и търговски марки на Съединени американски щати.

В нея Samsung разказва приложението като прибавен програмен продукт за ремонта на смарт телефони, поддръжката и персонализирането на другите устройства. В него също по този начин се изброява, че приложението ще оказва помощ при ремонта на смарт телефоните, таблетите, компютрите, смарт часовниците и слушалките.

Проблемите

Разбира се, има много такива. Така да вземем за пример новата PlayStation 5 Digital Edition на Sony има опция за свързване на сменяемо лазерно дисково устройство. Но с цел да може устройството да работи, конзолата би трябвало да има интернет връзка при първото свързване.

Японската компания твърди, че е подхванала тази стъпка, с цел да предотврати потреблението на дискове от трети страни. Но в това време това основава проблем за играчите – не всеки има опция да се свърже с Глобалната мрежа и също така, в случай че има проблеми със сървъра, който дава отговор за инспекцията на устройството, също ще има проблеми.

Sony и преди е имала сходни проблеми – да вземем за пример първите версии на PS4 имаха проблеми с дисковете с етикет BDP-020. Нещо се е счупило на платката на устройството, само че замяната на платката не е решила казуса. Оказа се, че е било належащо просто да се трансплантира „ родният “ чип на Renesas от развалената платка към поръчаната в Китай платка. Нейният фърмуер съдържа ключове, по които приставката ревизира, с цел да дефинира дали устройството е нейно или на някой различен (т.е. от производител от трета страна).

Apple имаше и към момента има доста чипове, „ обвързани “ с дънната платка. Така че, с цел да промените чипа, ви е нужен програматор, който ви разрешава да прехвърлите фърмуера от личния чип към новия.

Същата Sony през 2021 година имаше проблеми с батерията на платката. Ако тя се изтощеше, конзолата просто отхвърляше да работи. В последна сметка компанията трябваше да актуализира фърмуера на конзолата, с цел да се оправи с тази странна обстановка.

И такива на пръв взор дребни софтуерни нюанси не са толкоз малко – доста компании се пробват да насочат потребителите на потърпевшите устройства към оторизираните сервизни центрове. В края на краищата ремонтът на личните им устройства е безусловно златна мина, като сумите за ремонт при „ формалния “ са няколко пъти по-високи, в сравнение с при положение на работа с самостоятелен сервизен център.

Всичко това и още доста други въпроси следва да бъдат решени в бъдеще. Но е добре, че концепцията за „ право на ремонт “ към този момент върви по планетата. Оттук нататък ще става все по-добре. Поне бихме желали да се надяваме на това.

Едно от вероятните последици от повсеместното въвеждане на Правото на ремонт е повишаването на продукцията. Производителите декларират, че в случай че ще би трябвало да обезпечат аварийни елементи за своите устройства за цели 10 години, то цената на тези устройства ще би трябвало да се вдигне. Но към този момент нищо сходно не се следи.

Така или другояче, каквото и да приказваме, купувачът на което и да е електронно или компютърно устройство би трябвало да има опция да се разпорежда със своята покупка както пожелае. Вижда се, че към сегашен ден лобито на концепцията за правото на ремонт има всички шансове да реализира тази цел.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР