Концентрацията на парникови газове в атмосферата е достигнала нови рекордни

...
Концентрацията на парникови газове в атмосферата е достигнала нови рекордни
Коментари Харесай

Светът е поставил нов световен рекорд по вредни емисии в атмосферата през 2020 |

Концентрацията на парникови газове в атмосферата е достигнала нови рекордни равнища предходната година, съобщиха днес от Организация на обединените нации, седмица преди климатичната среща на върха в Глазгоу, съобщи Франс Прес.

Конференцията на Организация на обединените нации по отношение на климатичните промени стартира в Глазгоу на 31 октомври и ще продължи до 12 ноември.

Според информация на Световната метеорологична организация (СМО) годишният растеж на парниковите газове предходната година е бил над междинното годишно покачване за последните 10 години, като наклонността се е запазила и тази година.

От СМО считат, че поради забавянето на стопанската система около пандемията се е следил краткотраен спад на нездравословните излъчвания, само че това няма по какъв начин да докара до непрекъснат резултат.

Според Световната метеорологична организацията световните температури ще продължат да порастват. Дори в случай че излъчванията бъдат сведени до нула, поради дългия живот на въглеродния диоксид, актуалните температури ще се задържат.

„ Ще сме очевидци на надалеч по-голямо нарастване на температурите от задачите заложени в Парижкото съглашение. При настоящето нарастване на концентрацията на парникови газове, очаквайте до края на века да бъде 1,5-2 градуса по Целзий над прединдустриалните равнища ", предупреждава генералният секретар на СМО Петери Талас.

Според отчета на организацията към половината от нездравословните излъчвания остават в атмосферата, а другата половина отива в океаните и почвата.

" За финален път на Земята е имало сравними концентрации от въглероден диоксид преди 3-5 милиона години. Тогава температурите са били по-високи с 2-3 градуса по Целзий, а морското равнище – 10-20 метра по-високо от настоящето. Но тогава на планетата не е имало 7,8 милиарда души ", сподели още Талас.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР