Контраофанзивата на Украйна на сантиметри напред, с помощта на касетъчни бомби

...
Украинските морски пехотинци напреднаха за втори път за две седмици
Коментари Харесай

Украинските морски пехотинци напреднаха за втори път за две седмици по югоизточните фронтови линии, към ключовия пристанищен град Мариупол, като превземането на село Урожайне изглежда е било частично подпомогнато от украинското използване на спорни касетъчни боеприпаси.

Заместник-министърът на отбраната на Украйна Хана Малиар потвърди освобождаването на селото в сряда сутринта, когато екип на CNN се приближи до покрайнините му с 35-та морска пехота. Тежък артилерийски огън попречи на влизането в селото, тъй като руските сили обстрелваха украинските войски, държащи района.

Появиха се кадри от дрон на интензивната битка за селото, в които могат да се видят десетки руски войници да бягат на юг от селото. Те очевидно са обстрелвани, докато бягат, на моменти от нещо, което изглежда като касетъчни боеприпаси, казаха двама експерти по оръжията, които прегледаха видеоклипове на инцидентите. Експертите не пожелаха да бъдат идентифицирани, обсъждайки чувствителен въпрос.

 Кадри, разпространени от силите на Киев и геолокирани от CNN, показват войници, които издигат украинското знаме близо до мемориал, посветен на съветските войници, които са се сражавали през Втората световна война, в Урожайне. class= Кадри, разпространени от силите на Киев и геолокирани от CNN, показват войници, които издигат украинското знаме близо до мемориал, посветен на съветските войници, които са се сражавали през Втората световна война, в Урожайне. 35-а отделна бригада морска пехота

Дики, позивната на командир на щурмова рота, каза за руското поражение: „Много загинаха, особено когато започнаха да бягат.“

Видеозаписите показват десетки руски войници, тичащи по открит път, изглежда принудени да използват асфалта, тъй като съседните полета и дърветата са били минирани. Дики каза. Руснаците също се събраха в големи количества в къщи, които след това бяха ударени от артилерия.

„Много от тях загинаха там“, каза Дики, добавяйки, че при разгрома са използвани минохвъргачки и танкове. Той не коментира използването на касетъчни боеприпаси.

Видеозаписите с дрон също показаха украински танк, атакуващ сам срещу руските позиции, стреляйки и влачейки след себе си кабел, на който бяха прикрепени експлозиви за разминиране. Зарядите детонират, когато танкът се отклони от сблъсъците, осигурявайки ясното настъпление на следващите единици през минни полета, които са причинили значителни загуби.

„Тази страна използва каквото си поиска“

Доставката на касетъчни боеприпаси за украинската армия беше предшествана от голям етичен дебат в администрацията на Байдън, казаха американски служители. Въпреки че са брутално ефективни срещу пехота на открито, оръжията разпръскват малки капчици експлозиви, които често не успяват да детонират и могат да представляват остатъчна опасност за цивилните за десетилетия напред.

Повече от 100 страни са забранили използването на касетъчни оръжия чрез договор, въпреки че Украйна, Русия и Съединените щати не са подписали този международен договор.

Американските военни казват, че моделите, които те доставят на Украйна, имат подобрена степен на „неуспех“, при която само 2,5% от тях не успяват да детонират при разпръскване – твърдение, което се гледа скептично от критиците. За сравнение руските касетъчни оръжия, за които също се твърди, че са били използвани по време на тяхното нахлуване в Украйна, се твърди от западни служители, че имат неработещ процент от 30%.

Украинската армия потвърди, че американските оръжия се използват на фронтовата линия, но отказа да предостави подробности. CNN не успя да потвърди, че устройствата, идентифицирани от експертите като вероятни касетъчни боеприпаси във видеоклиповете от Урожайне, са оръжия, доставени от САЩ. Смята се, че Украйна е произвела няколко подобни устройства в страната, които биха могли да се използват на фронтовата линия.

 Превземането на Урожайне бележи второто настъпление за две седмици. Превземането на Урожайне бележи второто настъпление за две седмици. Украинските въоръжени сили/Ройтерс

И все пак етичните проблеми, свързани с оръжията, оставиха щурмовите командири като Dykyi, чиято част е претърпяла тежки загуби при нападение на юг, объркани. „Не го разбирам“, каза той. „Тази страна използва каквото си поиска. Хората ни умират от всичко това и това е ОК. Но когато другата страна умре, не е?“

Отвоюването на Урожайне, малко село, представлява напредък за изтощителна контраофанзива, в която печалбите се измерват в метри, а не в мили. Украинските войски срещнаха по-твърда от очакваната съпротива и бяха забавени от силно укрепени руски отбранителни линии, подсилени от обширни мрежи от окопи и десетки хиляди квадратни мили противопехотни мини.

Дроновете "Sea Baby" са резултат от месеци на разработка, която започна точно след инвазията, според ръководителя на SBU. Дроновете "Морско бебе" са резултат от месеци на разработка, започнала непосредствено след инвазията, според шефа на СБУ. Украинската служба за сигурност

По-рано тази седмица Киев отхвърли неотдавнашните критики, че войските му не напредват достатъчно бързо, като каза, че е съсредоточен върху унищожаването на способностите на Русия и нарушаването на нейната логистика.

На фронтовата линия 35-та морска пехота претърпя загуби в натиска си на юг, което накара Дикий да бъде враждебен към оценките от „креслото“ за бавния напредък на контраофанзивата от някои западни служители и анализатори.

Dykyi каза, че критиците на офанзивата „винаги могат да дойдат при мен като гост и да се бият с мен. Някой вярва, че можете да летите над минното поле на метла като в Хари Потър. Това не се случва така в истинска битка.”

"Ако не разбирате това, можете да седнете в креслото си и да ядете пуканките си."

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР