Контейнери за смет с монтирани датчици, които изпращат сигнал на

...
Контейнери за смет с монтирани датчици, които изпращат сигнал на
Коментари Харесай

"Умни" кофи за боклук поставят в София

Контейнери за боклук с инсталирани сензори, които изпращат сигнал на боклукчийския камион, когато се изпълнят, ще бъдат предоставени на 1000 семейства в София, осведоми "Монитор ".

Това планува пилотен план на Столичната община. Умните кофи ще са за събиране на хранителни и кухненски биоотпадъци. Те са предопределени за хора, които живеят в къщи в крайградски региони. Затова ще бъдат предоставяни на семейства от Банкя и кварталите в регион „ Витоша “ като „ Драгалевци “, „ Симеоново “, „ Бояна “.

Специален програмен продукт ще регистрира придвижването и количествата на генерираните боклуци, както от всяко домакинство, по този начин и общо постъпилия за преправка отпадък. Чрез софтуера ще бъде допустимо и следенето на резултатите от оползотворяването на отпадъците и определянето на оптимални направления на сметоизвозващите камиони.

Целта е да се види готовността на жителите, живеещи в крайградските региони, за разделно събиране на питателните боклуци посредством самостоятелни контейнери по системата „ от врата на врата “, която е необятно публикувана в редица европейски страни, обясниха от Столичната община. С изваждането на този биоотпадък от потока ще се понижи количеството на битовите боклуци и ще се усили процентът за оползотворяване, считат още от кметството.

В плана е включена и скица за събиране и преработване на излезлите от приложимост гуми. Те са източник на съществено замърсяване за околната среда, защото не подлежат на естествено разложение, а при горене замърсяват въздуха. В същото време, забележителният растеж на автомобилния парк води до непрестанно повишение на количествата от изхвърляни гуми.

Затова се възнамерява да се сътвори система на непринудено донасяне и преработване на излезли от приложимост гуми. Ще бъде създадена интерактивна карта с маркирани всички регламентирани площадки и обекти, където жителите могат да оставят непринудено и безплатно старите си гуми. Събирането ще се прави на кампаниен принцип два пъти в годината, при промяна на сезонните гуми.

Ще бъде закупен мобилен шредер за гуми, който ги надробява до чипс и по този метод събраните гуми ще бъдат готови за преработване.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР