Консумацията на по-малки количества месо седмично може да намали вероятността

...
Консумацията на по-малки количества месо седмично може да намали вероятността
Коментари Харесай

Консумацията на по-малко месо намалява риска от рак

Консумацията на по-малки количества месо седмично може да понижи вероятността от развиването на онкологични болести, откри изследване на английски експерти, представено от електронното издание " Хелтдей ".

Изследването е на учени от Оксфордския университет.

Данните демонстрират, че рискът от рак е с 2 % по-нисък при хората, които ядат месо пет или по-малко пъти седмично, спрямо тези, консумиращи сходни артикули постоянно.

Сравнение с всички месоядни участници вероятността от онкологични заболяване е с 10 % по-ниска при тези, в чието меню участва риба, само че не и други типове меса.

При вегетарианците и веганите има с 14 % по-нисък риск от сходни заболявания спрямо хората, които използват месо повече от пет пъти седмично, споделят откривателите.

" Следването на вегетариански хранителен режим, както и с риба или с малко месо, може да е обвързвано с по-нисък риск от диагностициране на рак ", изясни съавторът на проучването Коди Уотлинг от Оксфордския университет. " Необходими са обаче още проучвания с присъединяване на по-голям брой вегетарианци и хора, консумиращи единствено риба, с цел да се изследват и схващат по-добре тези връзки ", споделя той.

За задачите на изследването си Уотлинг и сътрудниците му проучват данни за питателните режими и онкологичните болести, събрани от повече от 472 000 възрастни британци на възраст сред 40 и 70 години.

Участниците оповестяват какъв брой постоянно ядат месо и риба, а откривателите пресмятат честотата на нови ракови болести, които се развиват за междинен интервал от 11 години, като употребяват данни от здравни досиета.
Малко над половината от участниците или 52 % от тях оповестяват, че ядат месо повече от пет пъти седмично, до момента в който 44 % показват, че го употребяват пет или по-малко пъти седмично, споделят откривателите.
Освен това 2 % споделят, че се хранят с риба, само че не и с месо, а други 2 % са вегетарианци или вегани.

От всички участници близо 55 хиляди или 12 % са диагностицирани с рак в интервала на изследването, демонстрират данните.

При тези, които ядат месо пет пъти или по-малко на седмица, има с 9 % по-нисък риск от рак на дебелото черво спрямо тези, които употребяват повече, откриват откривателите.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР