Конституцията ни е почти стерилна от позоваването на конституционната и

...
Конституцията ни е почти стерилна от позоваването на конституционната и
Коментари Харесай

Атанас Славов: Партиите са готови да развият съгласието си в конкретни конституционни текстове

Конституцията ни е съвсем стерилна от позоваването на конституционната и историческата традиция. Това съобщи правосъдният министър Атанас Славов по време на присъединяване си в Комисията по конституционни въпроси в Народното събрание. Народните представители и конституционалисти разискаха плана за промени в Конституцията, импортиран от ПП/ДБ.

Той изясни, че главното е да се търси необятното единодушие, което да отразява и единодушието в обществото за измененията в Конституцията. Славов счита, че е реализирано единодушие за конституционните промени по няколко огромни въпроса: разделянето на Висш съдебен съвет на две със спазването на съответния баланс с професионална и парламентарна квота, промяна на функционалностите и пълномощията на основния прокурор, достъпът на жителите до Конституционния съд и въвеждане на някакви стандарти за работа на служебните държавни управления на президента.

Славов е щастлив, че партиите декларират подготвеност да развият единодушието си в съответни конституционни текстове. През есента би трябвало да има задоволително добър и структуриран публичен спор, чака правосъдният министър.

Министерство на правораздаването ще поддържа работата на Комисията по конституционни въпроси в Народното събрание по отношение на конституционните промени.

Председателят на отрасловата парламентарна комисия Радомир Чолаков чака просветена полемика по отношение на плана за промени в Конституцията. На всяко последващо съвещание на комисията ще бъдат поканени представители на правосъдната системата. За да се открие конституционната процедура, идващите дни ще бъде импортиран общ законопроект, посочи Чолаков и добави, че нищо не е решено, до момента в който не бъде решено.

Проектът, който ще бъде импортиран ще е пускане на същинския диалог, а не като нещо, което ще бъде решено, безапелационен бе Чолаков.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР