Конституцията на Народна република България от 1947 г., известна още

...
Конституцията на Народна република България от 1947 г., известна още
Коментари Харесай

6 Велико народно събрание приема Димитровската конституция

Конституцията на Народна република България от 1947 година, известна още като Димитровска конституция, е призната на 4 декември 1947 година от 6-то велико национално заседание. Тя е главен закон, уреждащ обществено-политическите и икономически връзки, държавното устройство и главните права и отговорности на жителите на Народна република България за интервала 6 декември 1947 - 18 май 1971 година
Свикването на Велико Народно заседание, което да промени формата на държавно ръководство и да внесе промени в настоящата Конституция на Българското княжество от 1879 година, известна и като Търновската конституция, е стратегическа задача, оповестена с Програмата на Отечествения фронт от 1942 година След 9 септември 1944 година по външно- и вътрешнополитически аргументи се приема възобновяване пълноценното деяние на Търновската конституция. Запазва се монархическият институт посредством регентски съвет.
След края на Втората международна война 26 Обикновено Народно заседание след решение на Народно събрание на Отечествен фронт от 22 юни 1946 година приема Закона за допитване до народа за унищожаване на монархията и прокламиране на национална република и привикване на Велико национално заседание. Референдумът има позитивен резултат и на 4 декември 1946 година е оповестен план на Отечествен фронт за нова конституция. Избрано е 6 Велико национално заседание което да разиска и одобри новата конституция. Абсолютно болшинство в 6 Велико национално заседание има Българска работническа партия (к).
6 велико национално заседание избира съразмерно конституционна комисия от 55 народни представители. Разделена е на 4 подкомисии. Изготвя окончателната редакция на плана за конституция. На 20 юни 1947 година е признат на първо четене с 302 гласа „ за “ от присъстващите 366 народни представители. След подписването на Парижкия кротичък контракт на 10 февруари 1947 година Народно събрание на Отечествен фронт внася основни промени в плана с решение от 26 октомври 1947 година По време на второто четене се разгаря остра политическа битка в Народното събрание. В нейния ход народни представители от опозицията са отстранени и задържани. На 30 ноември 1947 година планът е признат на второ четене. На 4 декември 1947 година с 364 гласа „ за “ конституцията е призната на трето четене. Влиза в действие с нейното издание в Държавен вестник на 6 декември 1947 година
Конституцията урежда обществено-стопанските връзки за прехода към социализма, правата и отговорностите на жителите и държавното устройство. В Народна република България висш законодателен орган е еднокамарното Народно заседание, което е изборно и работи на сесии. Постоянно настоящ върховен орган на държавна власт е Президиума на Народното събрание. Министерския съвет е изпълнително-разпоредителната власт. Местното ръководство е двустепенно в околии и окръзи. Осъществява от се от изборни Народни препоръки. Съдебната власт се реализира от единна правосъдна система отпред с Върховен съд.
Източник: Уикипедия
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР