Конституцията на Народна република България от 1947 г., известна още

...
Конституцията на Народна република България от 1947 г., известна още
Коментари Харесай

Приемат Димитровската конституция през 1947 г.

Конституцията на Народна република България от 1947 година, известна още като Димитровска конституция, е призната на 4 декември 1947 година от 6-ото Велико Народно заседание. Тя е главен закон, уреждащ обществено-политическите и икономически връзки, държавното устройство и главните права и отговорности на жителите за интервала 6 декември 1947 - 18 май 1971 година

След края на Втората международна война се организира референдум за унищожаване на монархията и прокламиране на национална република. Той има позитивен резултат и на 4 декември 1946 година е оповестен план на Отечествен фронт за нова конституция.

На 20 юни 1947 година той е признат на първо четене с 302 гласа „ за “ от общо 366 депутати. По време на второто четене се разгоряха разногласия измежду депутатите и представители на опозицията са отстранени и задържани. На 30 ноември 1947 година планът е признат на второ четене. На 4 декември 1947 година с 364 гласа „ за “ конституцията е призната на трето четене.

Според документа в Народна република България висш законодателен орган е Народното събрание, което е изборно и работи на сесии с непрекъснато настоящ Президиум на Народно събрание. Министерският съвет е изпълнително-разпоредителната власт. Местното ръководство е двустепенно в околии и окръзи с изборни национални препоръки. Съдебната власт се реализира от единна правосъдна система отпред с Върховен съд.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР