Конституционният съвет на Сенегал публикува окончателен списък с 20 кандидати

...
Конституционният съвет на Сенегал публикува окончателен списък с 20 кандидати
Коментари Харесай

Конституционният съвет на Сенегал допусна 20 кандидати до президентските избори следващия месец

Конституционният съвет на Сенегал разгласява финален лист с 20 претенденти за президентските избори на 25 февруари, в който не са включени двама известни опозиционери - Усман Сонко, който сега е в пандиза, и Карим Уейд, наследник и министър на някогашния президент Абдулайе Уейд, отбелязва Агенция Франс Прес.

В листата са включени претендентът на президентския лагер, министър-председателят Амаду Ба, някогашните държавни ръководители и съперници Идриса Сек и Махамед Бун Абдала Дион, някогашният кмет на Дакар Халифа Сал и Басиру Диомайе Диахар Файе, показан като претендента, заместващ Сонко, написа Българска телеграфна агенция. 43-годишният Файе, член на разпуснатата партия на Сонко, също е арестуван, само че към момента не е съден. Той се намира в пандиза от април 2023 година за " пренебрежение към съда " и " клюка против конституиран орган ", свързани с пост във Facebook.

Усман Сонко е централната фигура в разногласието с управляващите, траял повече от две години и довел до няколко епизода на смъртоносни безредици. Изключването на известния измежду младежите претендент, считан за един от любимците на президентските избори, беше предстоящо, отбелязва Агенция Франс Прес. Съветът отхвърли кандидатурата му с претекста, че на 4 януари е бил наказан за клюка и е получил шестмесечна условна присъда по дело против министър, който е бил член на президентския лагер.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР