Конституционният съд ще опита да проведе церемонията по клетвата на

...
Конституционният съд ще опита да проведе церемонията по клетвата на
Коментари Харесай

Денят на клетвата: Ще влязат ли Атанасова и Белазелков в КС?

Конституционният съд ще опита да организира церемонията по клетвата на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков като негови нови членове.

Дали тя ще се организира обаче, не е несъмнено - процедурата беше атакувана (макар и единствено символично) както от президента Румен Радев, по този начин и от три опозиционни партии, и от Висшия адвокатски съвет в символ на противоречие с нарушаването на няколко конституционни правилото при избора им.

Бившата председателка на ПГ на ГЕРБ и някогашният висш арбитър бяха номинирани от болшинството в Народното събрание и бяха определени на 19 януари.

Срещу този избор към този момент има две тъжби в Конституционен съд от Радев и от Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и " Възраждане ".

Ако встъпят в служба, те ще станат част от съда, който ще би трябвало да се произнесе по законността на мандата им.

На клетвата, по закон, би трябвало да участват президентът, ръководителят на 49 Народно заседание Росен Желязков и ръководителите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд Галина Захарова и Георги Чолаков.

През 2012 година към този момент имаше случай, в който определен от Народно събрание претендент (Венета Марковска) за парламентарен арбитър не постави клетва поради отвод на президента Росен Плевнелиев да взе участие в церемонията. Няколко дни по-късно Марковска беше принудена да се отдръпна и беше сменена с различен фаворит.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР