Конституционният съд реши единодушноКонституционният съд (КС) отхвърли искането на служебния

...
Конституционният съд реши единодушноКонституционният съд (КС) отхвърли искането на служебния
Коментари Харесай

Отхвърлиха искане на Зарков за „отмяна“ на правомощия на прокуратурата

Конституционният съд реши единомислещо
Конституционният съд (КС) отхвърли настояването на служебния министър на правораздаването Крум Зарков да “отмени ” пълномощия на прокуратурата, свързани с по този начин наречения контрол за правда.

Тълкуването на Конституцията и два текста от Закона за правосъдната власт (ЗСВ) бяха оспорени през есента на м. година, като Зарков ангажира с внасянето в Конституционен съд служебното държавно управление, назначено от президента Румен Радев. През ноември 2022 година Конституционен съд отхвърли да пояснява Конституцията, само че одобри да прегледа дали текстовете от Закон за съдебната власт опонират на Конституцията. Тезата на служебния министър най-общо бе, че прокуратурата не следва във всевъзможни случаи да разпорежда на контролните органи инспекции на правда, а единствено при данни за противозаконни актове на тези органи.

Единодушното решение на Конституционен съд е, че настояването е безпричинно и текстовете от Закон за съдебната власт не са противоконституционни.

“Върховенство на закона е съблюдаване на Конституция, българско и европейско законодателство. Решението на Конституционен съд потвърждава, че тезата за политическа целенасоченост, защитавана от министри като Крум Зарков и политици, ни връща във времена на правна неустановеност и липса на демократични полезности ”, разяснява в “Туитър ” основният прокурор Иван Гешев.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР