Конституционният съд прие ключово за съдебната система решение, с което

...
Конституционният съд прие ключово за съдебната система решение, с което
Коментари Харесай

КС удължи неограничено мандата на съдебните инспектори и ВСС - Темида

Конституционният съд одобри основно за правосъдната система решение, с което дава мандат без период на Инспектората на Висшия правосъден съвет при положение, че Народното събрание не е избрал свои членове на Висш съдебен съвет.

" С приключването на периода, за който са определени, основният контрольор и инспекторите в Инспектората към Висшия правосъден съвет извършват своите функционалности до избиране от Народното събрание на основен контрольор, надлежно на инспектори ", се споделя в решението на Конституционен съд, признато със 7 гласа " за " и три " срещу ".

Според съда " конституционно неприемливо е да се прекрати автоматизирано, за неопределен срок, активността на ИВСС заради приключване на периода на пълномощията на основния контрольор и на инспекторите и неизбирането от Народното събрание на нов състав, осигуряващ му действие в сходство с конституционните наставления ".

" Дискреционната власт на Народното събрание е лимитирана и противоположното подрива демократичния ред под върховенството на правото, което е конституционно открито по волята на суверена като детайл на фундаменталната конструкция на главния закон ", изясняват от Конституционен съд.

Това на процедура значи, че решенията на правосъдните инспектори ще са изцяло законни и след приключването на мандата им.

Конституцията дефинира 5-годишен мандат на основния контрольор и 4 година за инспекторите. Втори мандат не е позволен. Решението на Конституционен съд дава изясненост и за ориста на Висш съдебен съвет, чийто мандат изтича на 3 октомври. След днешното решение на съда той ще се удължи за неопределен срок, до момента в който Народното събрание успее да обезпечи нужните 160 гласа, с цел да попълни квотата. Засега са определени единствено 11 от нужните 22-ма членове във Висш съдебен съвет. 

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР