Конституционният съд отказа да обяви решението за военна помощ за

...
Конституционният съд отказа да обяви решението за военна помощ за
Коментари Харесай

Конституционният съд отказа да обяви решението за военна помощ за Украйна за противоконституционно

Конституционният съд отхвърли да разгласи решението за военна помощ за Украйна за противиконституционно, излиза наяве от известие на съда във вторник.

По време на съвещание, на което са присъствали 10 конституционни съдии, настояването е отхвърлено с девет гласа „ за “ и един глас „ срещу “.

Припомняме, че Конституционен съд образува дело за военната помощ за Украйна по настояването на 50 депутати от 48-ото Народно заседание, които желаеха да се разгласи за противоконституционно решението на Народното събрание за оказване на военна и военнотехническа поддръжка на Украйна. Те бяха да депутати от „ Възраждане “ и Българска социалистическа партия.

Още в средата на декември 2022 година парламентът окончателно утвърди споразумението между България и Украйна за безплатно даване на въоръжение, техника и муниции.

България е отделила 0,4% от своя брутен вътрешен продукт (БВП), с цел да изпрати военна помощ на Украйна, което я подрежда на пето място в света по този индикатор. Това демонстрира последният разбор на проекта Ukraine Support Tracker на института в Кил. Преди страната ни са Естония (1,1%), Латвия (1%), Литва (0,7%) и Полша (0,6%).

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР