Конституционният съд отхвърли искането депутатите от Възраждане, ИТН и независимият

...
Конституционният съд отхвърли искането депутатите от Възраждане, ИТН и независимият
Коментари Харесай

Конституционният съд реши за провеждането на референдум за лева

Конституционният съд отхвърли настояването депутатите от " Възраждане ", Има Такъв Народ и самостоятелният Радостин Василев да анулира решението на Народното събрание, с което се отхвърля провеждането на референдум за опазване на българския лев.

Народно събрание отхвърли предлагането за осъществяване на референдум против еврото
Конституционният съд отклони и настояването на народните представители за независимо изговаряне за определяне на конституционосъобразност на въпроса „ Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена публична валута в България до 2043 година? “.

Конституционният съд реши:

„ Отклонява настояването на 49 народни представители от 49-ото Народно заседание за независимо изговаряне за определяне на конституционосъобразност на въпроса „ Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена публична валута в България до 2043 година? “, предмет на предложение за производство на народен референдум, импортирано в Народното събрание от предприемчив комитет на 7 април 2023 година и приключва производството в тази му част.

Отхвърля настояването на 49 народни представители от 49-ото Народно заседание за определяне на противоконституционност на Решение по Предложение за производство на народен референдум, импортирано от Инициативен комитет на 7 април 2023 година, с въпрос: „ Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена публична валута в България до 2043 година? “, признато от Народното събрание на 07.07.2023 година (обн. Дъждовни води бр. 60 от 14.07.2023 г.). “
В съвещанието участваха дванадесет конституционни съдии.

Решението е признато с единогласие в частта от диспозитива, с която настояването се отклонява.

В частта от диспозитива, с която настояването се отхвърля, решението е признато с 11 гласа „ за “, с изключително мнение на арбитър Янаки Стоилов и със мнение на арбитър Атанас Семов.

Пълният текст на решението ще бъде оповестен в допълнение.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР