Конституционният съд обяви за противоконституционни част от текстовете в Изборния

...
Конституционният съд обяви за противоконституционни част от текстовете в Изборния
Коментари Харесай

КС: Част от текстовете в Изборния кодекс са противоконституционни

Конституционният съд разгласи за противоконституционни част от текстовете в Изборния кодекс. Съдът се произнесе с решение по дело, формирано по искане на народни представители от 48-то Народно заседание, от „ Продължаваме Промяната “ и „ Демократична България “ относно промени, признати при започване на декември 2022 година Това излиза наяве от известие, оповестено на уеб страницата на съда.

С днешното си решение Конституционен съд утвърди два текста от Изборния кодекс за верни.

До анулацията на машинния избор се стигна след скандал със снимане на хеш кода

Първият планува, че в секциите в чужбина не се организира машинно гласоподаване, в случай че ЦИК не е намерила човек, говорещ български език, който да поддържа устройството. Според съда може да се гласоподава на всички места машинно, без да има техническо лице, което владее български език.

Другата, оповестена отчасти за противоконституционна наредба на Изборния кодекс, е на член 213б, алинея 1. Тя е обвързвана с изискването да се дава изходният код на лица, посочени от партиите и обединенията, „ получили над 4% от гласовете на последните извършени парламентарни избори “.

На изборите, извършени съвсем напълно с машини, процентът на невалидните бюлетини беше минимален

Според Конституционен съд всички партии и обединения имат достъп до изходния код и документите на машините, които са взели участие в последните парламентарни избори.

Конституционният съд отхвърля настояването на националните представителите да се разгласи за противоконституционно изискването жителите в секции с под триста гласоподаватели да нямат опцията да избират дали да гласоподават с хартиена бюлетина, или посредством машина. Също по този начин се отхвърля настояването да бъде оповестено за противоконституционно СИК да регистрира резултатите от машинното гласоподаване, като преброява бюлетините от машинното гласоподаване.

Искането на народните представители беше импортирано в Конституционния съд  на 27 януари. Тогава Никола Минчев от Политическа партия изясни, че се оспорва пред Конституционен съд въвеждането на избор пред част от жителите по какъв начин да гласоподават – с хартиена бюлетина или с въведената „ бюлетина, отпечатана на машина “. Той уточни, че този избор стои единствено пред част от гласоподавателите, за друга, тези в секциите с под 300 гласоподаватели, те нямат право на избор.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР