Конституционният съд образува дело по искане на Министерския съвет за

...
Конституционният съд образува дело по искане на Министерския съвет за
Коментари Харесай

КС образува дело по искане на МС за допустимост на задължителна военна подготовка за запасняци

Конституционният съд образува дело по искане на Министерския съвет за наложително пояснение на наредбите на член 59 от Конституцията, алинея 2 по отношение на алинея 1, изречение първо - за отговор на въпроса дали е възможно въвеждането на наложителна военна подготовка на жителите със статус на запасни по смисъла на Закона за запаса на въоръжените сили на Република България. Докладчик по делото е арбитър Соня Янкулова, се показва на уеб страницата на институцията.

Министерският съвет счита, че от основна значимост е дали конституционната норма позволява регламентиране в специфичен закон на такава подготовка на българските жители за отбрана на отечеството, каквато е нужна съгласно съответните действителности на средата за сигурност, в т. ч. въвеждане на наложителна подготовка в спокойно време на българските жители със статус на запасни, без обаче това да води до възобновяване на наложителната военна тегоба за българските жители във типа на съществувалата до 01.01.2008 година наборна военна работа.

Въпросът, който държавното управление слага пред Конституционния съд, е: " Допуска ли член 59, алинея 2 по отношение на алинея 1, изречение първо от Конституцията на Република България въвеждане на законова опция за наложителна подготовка за отбрана на отечеството в спокойно време на българските жители със статут на запасни по смисъла на Закона за запаса на въоръжените сили на Република България, за придобиване, поддържане и рационализиране на качествата им за осъществяване на отговорностите им във военните формирования? "

Конституция на Република България, член 59:

(1) Защитата на Отечеството е дълг и чест за всеки български жител. Измяната и измяната към Отечеството са най-тежки закононарушения и се санкционират с цялата суровост на закона.
(2) (Изм. - Дъждовни води, бр. 12 от 2007 година, в действие от 01.01.2008 г.) Подготовката на жителите за отбрана на отечеството се урежда със закон.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР