Конституционният съд насрочи за петък от 11 часа клетвата на

...
Конституционният съд насрочи за петък от 11 часа клетвата на
Коментари Харесай

Клетвата на Атанасова и Белазелков в КС ще е в петък от 11 часа

Конституционният съд насрочи за петък от 11 часа клетвата на новоизбраните конституционни съдии от квотата на Народното събрание - шефката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова и пенсионираният арбитър от Върховен касационен съд Борислав Белазелков. Те бяха определени предишния петък. Атанасова получи 159 гласа в своя поддръжка, Белазелков - 154.   

Клетвата би трябвало да се постави в наличието на ръководителя на Народното събрание, на президента и на ръководителите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд. Законът изисква клетвата да е седмица след избора и тъкмо по тази причина Конституционен съд е насрочил церемонията. 

Ситуацията обаче доста заплетена и не е ясно какво ще стане до петък. В своите решения за избор народните представители гласоподаваха, че двамата отиват в Конституционен съд за 9 години. Според тълкувателно решение на Конституционен съд отпреди десетина дни мандатът им би трябвало да е по-малко от 7 години.

Точно по тази причина по-рано през днешния ден президентът Румен Радев сезира Конституционният съд с искане за оповестяване за противоконституционност на решенията на Народното събрание за избор на конституционни съдии. В претекстовете си президентът напомня новоприетия член 91б от Конституцията, който задължава Народното събрание при избор на членове на органи да съблюдава правилата на неприкритост, бистрота, гласност и аргументираност, с цел да подсигурява тяхната самостоятелност.

Според президента тези правила са били нарушени и не могат да бъдат заместени от формалните разисквания и процедури, целящи легитимирането на предварителна сделка сред ръководещите политически сили.

Българска социалистическа партия също се кани да прати избора в Конституционен съд. Те пък ще нападат 9-годишния мандат.

 

Инфо: " 24 часа "

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР