Конституционният съд (КС) не намира, че е противоконституционно условието в

...
Конституционният съд (КС) не намира, че е противоконституционно условието в
Коментари Харесай

Конституционният съд не вижда проблем в превръщането на машините за гласуване в принтери

Конституционният съд (КС) не намира, че е противоконституционно изискването в Изборния кодекс жителите в секции с под 300 гласоподаватели - с хартиена бюлетина или на машина. Според съдът не е противоконституционно и превръщането на машините за гласоподаване в принтери.

Новината идва на фона на решение на Централната изборна комисия (ЦИК), с което от локалните избори в края на октомври. Впоследствие Върховният административен съд (ВАС) разгласи решението за нелегално и върна машините на втория тур.

В четвъртък Конституционен съд се произнесе по дело, формирано по искане на 71 народни представители " Продължаваме Промяната " (ПП) и " Демократична България " (ДБ) от 48-то Народно заседание.

измененията в Изборния кодекс , признати при започване на декември 2022 година от ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия . С тях беше отстранено напълно машинното гласоподаване в секции под 300 души. Освен това беше въведено условието машините да отпечатват бюлетини и резултатите от тяхното ръчно броене да се приема за автентичен.

Конституционен съд също по този начин отхвърли настояването да бъде оповестено за противоконституционно Секционните изборни комисии да регистрират резултатите от машинното гласоподаване, като преброяват изпринтените от машините бюлетини.

Два текста в Изборния кодекс обаче Конституционен съд разгласи за противоконституционни. Първият (по член 212, алинея 5 ) планува в секциите в чужбина да не се гласоподава на машина, в случай че ЦИК не е намерила човек, говорещ български език, който да поддържа устройството.

Обявено е за противоконституционно е и изискването (в член 213б, алинея 1) да се дава достъп до изходния код и документите на системата на хора, посочени от обединенията, които са получили над 4% от вота на последните парламентарни избори.

В края на април 2021 година за първи път в България беше въведено напълно машинно гласоподаване в секциите с над 300 гласоподаватели. То беше препоръчано от " ИТН " и беше подкрепено от Българска социалистическа партия, " Демократична България " и " Изправи се! Мутри, вън! ".

Причини за това бяха високият % невалидни бюлетини, както и проблеми при броенето на гласовете от секционните изборни комисии. Така да вземем за пример на локалните избори през 2019 година, които се организираха единствено с хартиени бюлетини, невалидните гласове за общински съветници бяха близо половин милион от общо пуснатите над 3 млн. бюлетини.

На 1 декември 2022 година Българска социалистическа партия, ГЕРБ и Движение за права и свободи. С тях те още веднъж върнаха хартиената бюлетина и броенето на гласове на ръка. Машините за гласоподаване останаха част от процеса, само че единствено като устройства, които отпечатват бюлетини, защото тези гласове също ще бъдат ръчно преброявани.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР