Конституционният съд (КС) допусна за разглеждане част от искането на

...
Конституционният съд (КС) допусна за разглеждане част от искането на
Коментари Харесай

КС ще разгледа част от искането на президента за концесията на „Росенец“

Конституционният съд (КС) позволи за разглеждане част от настояването на президента по отношение на прекратяването на концесията на терминал " Росенец ".   " На съвещание, извършено през днешния ден, Конституционният съд с определение позволи за разглеждане всъщност настояването на президента Румен Радев за определяне на противоконституционност на §2, ал.1 от Преходните и заключителните разпореждания на Закона за надзор по използване на ограничаващите ограничения предвид на дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна ", се оповестява на уеб страницата на съда.   Параграф 2, алинея 1 от Преходните и заключителните разпореждания на закона гласи:  Възложените концесии по Закона за концесиите до влизането в действие на този закон за реализиране на действия в стратегически обекти от голяма важност за националната сигурност, засягащи петрол и артикули от нефтен генезис, създадени от недопечен петрол, с генезис Русия или изнесени от Русия, на лица, попадащи в обсега на член 5к от Регламент (ЕС) № 833/2014 по отношение на ограничаващи ограничения предвид на дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна (OB, L 229/1 от 31 юли 2014 г.) с неговите следващи промени, се приключват в едноседмичен период.  В двуседмичен период от отнемането на концесията Министерството на превоза и известията поема оперативното ръководство на оборудванията.  Дейностите, предоставени с концесионния контракт, се резервират и се реализират от страната, като за достъпа се събират такси, избрани с акт на Министерския съвет, и се подсигурява достъпът до стратегическите обекти с оглед застраховане на активността на лицата, опериращи в тях.   Със същото определение Конституционният съд отклони настояването на президента определяне на противоконституционност на §2, ал.2 и §3 от Преходните и заключителните разпореждания на закона и приключва конституционното произвеждане в тази му част. 

На съвещанието участваха 10 конституционни съдии. Определението е признато единомислещо.

  Българска телеграфна агенция напомня, че на 4 август президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за прекратяването на концесията на терминал " Росенец ". 

  На 21 юли Народното събрание гласоподава да бъде прекратена концесията за пристанищния терминал " Росенец “, както и министърът на енергетиката да стартира диалози по изискванията и реда, при които Българският енергиен холдинг да придобие до 20 % в консорциума - титуляр на Договора за търсене и изследване на петрол и природен газ в повърхност „ Блок I-21 „ Хан Аспарух “. 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР