Конституционният съд допусна за разглеждане внесеното по-рано днес искане от

...
Конституционният съд допусна за разглеждане внесеното по-рано днес искане от
Коментари Харесай

Конституционният съд допусна иска на ГЕРБ срещу назначаването на Кирил Петков

Конституционният съд позволи за разглеждане импортираното по-рано през днешния ден искане от ПГ на ГЕРБ-СДС за оповестяване на частична противоконституционност на служебния кабинет поради проблема с поданството на служебния министър на стопанската система Кирил Петков.

От Конституционен съд оповестиха, че е формирано дело №18/2021 година по искане на 55 народни представители е за определяне на противоконституционност на Указ № 129 на президента на Република България за назначение на служебно държавно управление от 12 май 2021 година в частта, с която за длъжностен министър на стопанската система е назначен Кирил Петков. Докладчик по делото е арбитър Таня Райковска.

Мотивите на ГЕРБ-СДС за сезирането на Конституционен съд са, че няма формален документ все още на сключване на указа от президента Радев, че Петков се е отказал от канадското си поданство. Въпреки това още предишния петък икономическият министър отхвърли това да е по този начин. От партията упорстват министъра неотложно да бъде отхвърлен от поста, защото законът не разрешава на министри и депутати да са жители и на друга страна с изключение на България.

" Ако е бил с двойно поданство все още на назначение, това значи, че е нарушена конституцията. Тя ясно споделя в член 110 по отношение на член 65, че хората назначавани за министри би трябвало да дават отговор на изискванията за народни представители ", обясни зам. ръководителят на ГЕРБ Даниел Митов откакто дружно със съпартийци внесе желае в Конституционния съд.

Съмненията за назначението на Петков в нарушаване на главния закон на страната бяха повдигнати в действителност от " ИТН ", които по време на парламентарния надзор в петък първи повдигнаха въпроса с двойното поданство в особено запитване към служебния министър на вътрешните работи Светлан Стоев. Служебният министър на стопанската система съобщи по-късно в предаването " Лице в Лице " по bTV, че е подал нужните документи за отвод от канадското поданство, които са и нотариално заверени. Според адвокати обаче, това е единствено началото на процедурата и тя е дефинитивно изпълнена, когато съответното лице разполага с формален документ от съответната страна за освобождение от поданство.  

" Знаем, че с една простичка молба не можеш да се откажеш от поданство. Ако с молба, заверена пред нотариус може да се откажеш от поданство, то реципрочно с сходна молба може да получиш поданство ", съобщи през днешния ден Даниел Митов след внасянето на желае в Конституционен съд и попита риторично: " " Ние сред какво избираме сред неговата засегната политична психика или конституцията? ". 

" Искаме незабавното премахване на министър Кирил Петков. Президентът Радев знаел ли е все още на сключване на указа за назначение, че той е имал двойно поданство. Оказва се, че са подготвени да потъпчат конституцията. Става въпрос за съблюдаване на законите и конституцията. Това, което желаят всички ", разяснява още Митов.

" Когато искаш да посветиш напъните си на реформирането на една страна. Трябва да бъдеш привързан единствено с тази страна. Трябва да бъдеш предан единствено към нея. Това е логиката на член 110 и чл.65 от конституцията. Има процедура на Конституционен съд по този въпрос. Имаме прецеденти за други политици в същата ситуция и които са отстъпвали постовете си точно заради тази причина ", изясни депутатът от ГЕРБ-СДС и правист Радомир Чолаков.

" Министър Петков следва да носи отговорност пред българските жители и те да узнаят дали има правото да заема тази позиция и да носи тази отговорност ", сподели пък Анна Александрова от ГЕРБ.

" Като български жител съм направил всички вероятни стъпки, с цел да се откажа от непознатото поданство ", съобщи още веднъж Кирил Петков в ранния следобяд през днешния ден на влизане в президентството, където се организира Консултативния съвет по национална сигурност. Той изрази неразбиране от опцията административен акт на непозната страна да предопределя неговите права и цитира правосъдно решение от 1995 година, съгласно което български жител може да се откаже от непознатото си поданство по негово предпочитание.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР