Конституционните промени в Република Северна Македония произтичат от договор, с

...
Конституционните промени в Република Северна Македония произтичат от договор, с
Коментари Харесай

Дейвид Гиър: Конституционните промени са договорно задължение на РСМ

Конституционните промени в Република Северна Македония произтичат от контракт, с който страната се е заела в двустранните си връзки с Република България - това заяли през днешния ден европейският дипломат Дейвид Гиър, който е на посещаване в Охрид дружно с други посланици от страни-членки на Европейски Съюз.

Запитан за конституционните промени и какво ще стане, в случай че това се провали, Гиър сподели, че има вяра, че ще се стигне до застой и че не може да каже какво ще се случи по-късно. Що се отнася до болшинството от 2/3, европейският дипломат добави, че това е вътрешен въпрос.

„ Очаквам държавното управление единствено да го реши и аз не мога да се меся в тези въпроси, тъй като това не е моя работа, а що се отнася до конституционните промени, те произтичат от съглашение, с което страната се е заела в двустранните си връзки с Република България “, сподели той.

Тази смяна, както акцентира той, е суверенно решение, което страната сама би трябвало да вземе. Гиър акцентира, че идентичността не се губи по пътя към Европейски Съюз.

„ Държавата има добра история на междуетнически връзки и имам вяра, че ще вземе решение, което ще ги укрепи още повече, без да подкопава или по някакъв метод да накърнява идентичността си, тъй като идентичността не се губи по пътя към Европейски Съюз. Но защото това изменение е част от контракт, чиято цел започване и продължение на споразуменията за присъединение, в случай че това не бъде направено, считам, че ще има прочут застой и не мога да кажа какво ще се случи по-нататък “, добави Гиър.

По отношение на скрининга той съобщи, че върви добре и представителите на властта са добре готови, само че той не е единственото нещо. Друго доста значимо нещо е провеждането на промени и главната отговорност за тях е на държавното управление.

Сред главните промени той изброи битката с корупцията, по-нататъшното подсилване на върховенството на закона, укрепването на администрацията и зачитането на главните човешки права и свободи. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР