Констатираният в Северна Македония случай на антракс няма отношение към

...
Констатираният в Северна Македония случай на антракс няма отношение към
Коментари Харесай

БАБХ: Откритият антракс в Северна Македония не засяга населението ни

Констатираният в Северна Македония случай на антракс няма отношение към нашата страна и популацията ни. Това оповестиха за Българска телеграфна агенция от Българската организация по сигурност на храните.

Антраксът е заболяване, типично за нашите географски ширини, показват от организацията.

Това не е екзотично заболяване, нито попада измежду групата на контагиозните и незабавни заболявания по животните. Заболяването се провокира от микроб, който животните поемат с фуража.

Самият микроб е резистентен в околната среда - изследванията сочат, че устоя над 70 години под формата на разногласието.

Заболяването антракс от време на време се установи и в България - съвсем годишно, само че няма епизоотичен ход и не води до разпространяване на огромни територии. Съществува ваксина и всички животни в установено огнище се имунизират в продължение на 30 години, което ги защищава от болестта, осведомят от Българската организация по сигурност на храните.

Заболяването е зооноза и при хората води до летален излаз, в случай че не се вземат в точния момент ограничения. Заразяването става най-често при кръвопролитие на болно животно и възпаление на повърхностни рани. Възможно е заразяване и при изразходване на месо от заболели от антракс животни, само че се установи много по-рядко предизвестяват още от БАБХ.

Във всеки един случай на подозрение, стопаните на животни следва да осведомят своя ветеринарен доктор за предприемане на нужните ограничения.

Заболяването води до съществени последствия, когато не се съблюдават ветеринарномедицинските правила, както се случи при огнището в с. Млада армия през 2015 година, напомнят от организацията. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР